Daniel Constantin a primit avizul comisiilor parlamentare pentru portofoliul Agriculturii

Publicat: 07 05. 2012, 12:07
Actualizat: 30 01. 2019, 13:13
Daniel Constantin a primit avizul comisiilor parlamentare reunite pentru portofoliul Agriculturii, cu 22 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" și trei abțineri, ministrul desemnat propunând reducerea costului energiei pentru agricultori cu 10-20% pe hectar și diminuarea TVA la alimentele de bază.

Daniel Constantin a primit avizul comisiilor parlamentare reunite pentru portofoliul Agriculturii, cu 22 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și trei abțineri, ministrul desemnat propunând reducerea costului energiei pentru agricultori cu 10-20% pe hectar și diminuarea TVA la alimentele de bază.

Constantin a spus că va discuta cu ministrul Economiei reducea prețului energiei pentru agricultori cu 10-20% pe hectar. El și-a propus, de asemenea, să înființeze în Ministerul Agriculturii o direcție responsabilă de industria alimentară și un serviciu care să se ocupe de relațiile cu societățile de asigurare.

Accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole prin măsuri de sprijinire a efectuării cadastrului, asigurarea cadrului legal și instituțional și acțiuni care să încurajeze tranzacțiile cu terenuri agricole în vederea comasării se numără printre prioritățile ministrului desemnat al Agriculturii.

Alte priorități vizează ușurarea accesului fermierilor la apa pentru irigații și crearea unui program special de refacere a infrastructurii pentru irigații, cu finanțare din fonduri europene.

Constantin își propune și eficientizarea gestionării în procesul de evaluare a programelor implementate prin PNDR, în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor și realizarea unui program pentru sectorul de legume și fructe prin care să se înființeze centre de colectare cu surse de finanțare din PNDR, prin parteneriate public-private.

La acestea se adaugă crearea unui fond de creditare a beneficiarilor de proiecte PNDR, sprijinirea producătorilor din sectorul zootehnic prin plăți pentru bunăstarea animalelor.

Ministrul desemnat își propune și combaterea evaziunii fiscale prin susținerea unei cote reduse de TVA și pregătirea PNDR pentru exercițiul financiar 2014-2020, și analizarea posibilității de a externa procesul de evaluare și elaborare a programului.