David Sassoli îi transmite Ursulei von der Leyen: Audierea Rovanei Plumb e suspendată

Publicat: 30 09. 2019, 21:09

„Președintele Parlamentului European David Sassoli a trimis, luni, două scrisori președintelui ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru a o informa despre votul Comisiei Juridice din PE prin care declară comisarii desemnați László Trócsányi și Rovana Plumb incapabili să-și exercite funcțiile lor, motivul invocat fiind conflictele de interese descoperite la examinarea declarațiilor de avere”, potrivit unul comunicat de presă publicat pe site-ul PE.

„Până când președintele ales Ursula von der Leyen va comunica Parlamentului ce pași intenționează să facă, audierile comisarilor desemnați de România și Ungaria vor fi suspendate”, a completat Sassoli.

Rovana Plumb urma să fie audiată într-o ședință comună a comisiilor transporturi și mediu ale PE pe data de 2 octombrie,.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va propune o nouă persoană pentru funcția de comisar european, după ce Comisia JURI a respins-o pe Rovana Plumb pentru această poziție, spunând că se află în conflict de interese.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european, a anunțat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Comisia a trimis ite o scrisoare către președintele PE David Sassoli.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României și Ungariei să propună „persoane adecvate” și care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri.