Deputat PNL, către Fifor: Singurii care pot verifica stadiul dosarelor penale sunt procurorii

Publicat: 09 08. 2019, 11:08

„Dănciloza e o boală prea printre liderii PSD. Cel mai nou caz este cel al vicepremierului Fifor, ministrul MAI solicitând prefecților nici mai mult, nici mai puțin să «analizeze stadiul de rezolvare al sesizărilor și dosarelor penale»! Îi atrag atenția domnului Fifor că singurii care pot să studieze acest lucru sunt procurorii, iar prefecții nu au absolut nici o atribuție legală în acest sens. Numai procurorul da dispoziție în dosarele penale aflate în cercetare la poliție. Nici un șef din Poliție de la șeful de inspectorat și până la ultimul șef din Poliție nu dă dispoziții în dosarele penale aflate în cercetarea poliției. Nu au astfel de atribuții conform Codului de procedură penală. Repet – numai procurorul”, transmite deputatul PNL Florin Roman într-un comunicat, remis, vineri, Mediafax.

„PNL solicită demisia sau demiterea de urgentă a ministrului Fifor având în vedere gravitatea afirmațiilor sale. Și retragerea lor imediată, pentru că prefecții politici nu au ce caută în verificarea dosarelor penale!”, mai arată declarația liberalului.

Ministrul de Interne Mihai Fifor a solicitat prefecților și șefilor structurilor județene ale M.A.I. să efectueze o analiză privind vulnerabilitățile ce țin de ordinea publică. El a cerut o analiză privind siguranța în școli, numărul de infracțiuni și măsurile urgente în acest sens.

„Am solicitat astăzi (miercuri-n.red.) tuturor prefecților și șefilor structurilor județene ale M.A.I. să efectueze în cel mai scurt timp o analiză privind vulnerabilitățile ce țin de ordinea publică, nivelul infracționalității, stadiul și gradul de rezolvare a sesizărilor și a dosarelor penale, precum și principalele riscuri la adresa cetățenilor în fiecare județ. Am cerut, de asemenea, ca analiza să cuprindă și situațiile referitoare la siguranța în școli, la numărul de infracțiuni comise în incinta unităților de învățământ și în zonele adiacente, dar și luarea urgentă de măsuri pentru a ne asigura că unitățile de învățământ sunt pregătite pentru începerea anului școlar”, a scris, miercuri seara, pe Facebook, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor.