După ce le-a refuzat ordonanța prin care primarii să fie aleși în două tururi, liberalii mai au o singură întrebare pentru Dacian Cioloș

Publicat: 07 02. 2016, 17:31
Actualizat: 07 02. 2016, 18:57

Dezbaterea intitulată „Legislația electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetățenilor” va avea loc luni, începând cu ora 16.00, la Camerea Deputaților, la solicitarea grupului parlamentar PNL.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat pentru MEDIAFAX că premierul va răspunde invitației PNL și va participa la dezbatere.

Pe de altă parte, întrebat duminică, într-o conferință de presă, ce vor discuta cu premierul Dacian Cioloș, liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a spus că așteaptă să vadă care este poziția acestuia cu privire la alegerea primarilor.

„Așteptăm ca domnul Cioloș să vină și să ne explice cum se face o democrație reală fără să respecți o majoritate atunci când alegi un primar”, a comentat Nicolăescu.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat, săptămâna trecută, dezbaterea politică solicitată de Grupul PNL cu tema „Legislația electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetățenilor”, la care este invitat premierul Dacian Cioloș.

Decizia a fost luată după ce, luni, premierul Dacian Cioloș a discutat cu liderii fiecărui partid parlamentar cu privire la propunerea PNL de modificare a legii privind alegerea primarilor în sensul revenirii la două tururi de scrutin. În condițiile în care această propunere a fost susținută doar de PNL și Mișcarea Populară, iar PSD amenința cu boicotarea alegerilor, premierul a anunțat că nu există o majoritate parlamentară care să susțină amendarea legii și că decizia aparține Parlamentului.

Liberalii îi ceruseră să modifice legea prin ordonanță de urgență, ei având depus la Parlament și un proiect de lege care se află la comisii, în Senat. PNL a venit cu această inițiativă după ce, în vara anului trecut, a fost de acord cu menținerea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, prevedere inclusă în pachetul de legi electorale adoptat de Legislativ în 2015.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin era inclusă și în varianta inițială a programului de guvernare prezentat de premierul Dacian Cioloș, însă după discuțiile cu liderii partidelor dinaintea votului de învestire a Guvernului, prevederea a fost eliminată.