INTERVIU LA „DUPĂ 20 DE ANI”. Ce consideră Băsescu „incorect” la privatizarea CFR Marfă: „Problema e cine va câștiga”

Publicat: 16 06. 2013, 13:13
Actualizat: 16 06. 2013, 20:17

Cu câteva zile înainte de stabilirea câștigătorului pentru ,achetul majoritar al CFR Marfă, președintele Traian Băsescu critică Guvernul pentru plata unei părți din datoriile companiei de stat după declanșarea privatizării, dar și pentru simplificarea condițiilor de înscriere la licitație a potențialilor investitori strategici.

„La CFR Marfă privatizarea nu este o soluție rea. Marea problemă este legată de cine va câștiga licitația. De ce a venit această companie la CSAT? Are niște obligații față de NATO, față de Armata Română și trebuie să și le respecte. Al doilea aspect, soluția investitorului strategic. Dar eu nu cred că o companie care are cifră de afaceri 20 de milioane de euro pe an poate fi un investitor strategic. Mi se pare incorect ca datoriile să fie convertite în acțiuni după privatizare”, a spus președintele, invitat în emisiunea „După 20 de ani”, la Pro tv.

Dacă la demararea procesului companiile interesate de preluarea transportatorului de stat trebuiau să aibă o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro , suma a fost redusă la 20 de milioane de euro.

După înlesnirea mai multor condiții impuse companiilor interesate să cumpere CFR Marfă și după eșecul primei runde în care cei trei ofertanți nu s-au precalificat, Ministerul Transporturilor a anunțat săptămâna trecută că procesul de privatizare va continua doar cu asocierea Transferoviar Grup – Donau Finanz și Grup Feroviar Român deoarece în plicul depus de americanii de la OmniTRAX nu exista nicio ofertă preliminară și neangajantă.

Licitația pornește de la suma de 180 de milioane de euro și vizează cedarea unui pachet de 51% din acțiunile companiei. Investitorii ajunși în faza finală a procesul de privatizare trebuie să depună ofertele până pe data de 19 iunie, urmând ca a doua zi să fie stabilit câștigătorul.