Klaus Iohannis începe o vizită oficială în Regatul Belgiei / Președintele va fi primit de Majestatea Sa Philippe

Publicat: 08 11. 2023, 07:45
17 iunie 2022 / Klaus Iohannis în vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu împreună cu Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, Mediafax Foto

Miercuri, președintele României Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială, în Regatul Belgiei, unde va fi primit de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, la Castelul din Laeken.

Iohannis va avea și consultări politice cu Prim-ministrul Alexander De Croo, conform programului anunțat de Administrația prezidențială.

Vizita oficială a Președintelui României în Regatul Belgiei are loc în cadrul unui dialog bilateral intens în ultimii ani, urmând vizitelor în țara noastră ale Regelui Philippe și Prim-ministrului Alexander De Croo, din iunie și aprilie 2022.

Pe agenda convorbirilor se vor afla cooperarea politico-diplomatică și afacerile europene, în perspectiva deținerii de către Belgia a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2024. De asemenea, vor fi abordate relațiile economice, intensificarea comerțului și a investițiilor, precum și colaborarea sectorială, în domenii de interes comun: securitatea energetică, cercetarea, sănătatea, educația și cooperarea culturală, urmând a fi abordată și situația comunității românești din Belgia, informează președinția României.

Un alt punct important pe agenda vizitei este întâlnirea cu grupul de cercetători români de la Centrul Belgian de Cercetări Nucleare, din orașul Mol, care cooperează îndeaproape cu instituțiile românești de profil.

Reamintim că, în octombrie 2022, Centrul Belgian de Cercetări Nucleare – SCK CEN a semnat un acord bilateral de cooperare cu Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei – IFIN-HH, precum și un memorandum de înțelegere cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară – RATEN, în prezența premierilor Nicolae Ciucă și Alexander De Croo.