Marcel Ciolacu: 19 ani de la semnarea Tratatului de ADERARE a României la UE

Publicat: 25 04. 2024, 16:59

Premierul Marcel Ciolacu a scris joi, pe X, că pe 25 aprilie se împlinesc 19 ani de când România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

19 ani de când România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce i-a permis să devină oficial stat membru al UE la 1 ianuarie 2007, a scris Marcel Ciolacu pe X.

Procesul de aderare a României la Uniunea Europeană a început la 1 februarie 1993, cu prilejul semnării Acordului european instituind o asociere între Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi România, pe de altă parte. Acordul recunoştea obiectivul României de a deveni stat membru al Uniunii Europene şi prevedea asistenţă financiară şi tehnică din partea acesteia.

Cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost depusă de către România în anul 1995. În 1999, liderii din Consiliul European, reuniți Helsinki, au aprobat deschiderea negocierilor cu o parte dintre statele membre care înaintaseră deja cererea de aderare, printre acestea aflându-se și România. Negocierile au fost deschise în anul 2000 și au durat până la finele anului 2004, când reuniunea Consiliului European a marcat finalizarea negocierilor.

Din partea României, cei care au semnat tratatul au fost președintele de la acel moment, Traian Băsescu, prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, și negociatorul-șef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban. Ceremonia de semnare a tratatului de aderare a avut la Luxemburg, țara care asigura la acel moment președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

CITEȘTE ȘI:

Ședință de Guvern la TIMIȘOARA / Ciolacu: Poate mă ia Sorin în gazdă și-mi fac flotant aici. Grindeanu: Știm cu toții, „Banatu-i fruncea!”

GUVERNUL aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul STADION de la Timișoara / Termenul de execuție este 26 de luni