Mircea Fechet, proiect de investiție în fabrici de reciclare a textilelor pentru antreprenorii români: „Linie de finanțare de 220 de milioane de euro”

Publicat: 17 04. 2024, 20:09
Actualizat: 17 04. 2024, 20:10

This browser does not support the video element.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a propus o soluție pentru reciclarea textilelor, ce vizează activitatea antreprenorilor români. Începând cu întâi ianuarie 2025, România este obligată, prin directivă europeană, să intre în circuitul acestui tip de reciclare. 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre soluția de care pot beneficia antreprenorii români, care vor să-și deschidă o fabrică de reciclare a textilelor. Ministrul a menționat că țara noastră va primi 75% finanțare din fonduri europene pentru astfel de proiecte. Această inițiativă vine în întâmpinarea directivei europene prin care România este obligată să intre în circuitul reciclării textilelor.

Sunt disponibile fonduri de 220 de milioane de euro, suficiente pentru douăzeci și șase de fabrici de reciclare, în care valoarea investiției să fie între 500 de mii de euro și, 8,4 milioane de euro. Totuși, programul nu se referă specific doar la reciclarea textilelor, însă pe acest segment cererea va fi foarte mare.

„În viitorul apropiat, prin Administrația Fondului pentru Mediu, avem o linie de finanțare din PNRR în valoare de 220 de milioane de euro, linie care, așa cum ați spus și dumneavoastră, poate finanța până la 75% din cuantumul unei investiții. Nu ne limităm doar la un anumit tip de material reciclabil. Bineînțeles că vom accepta la finanțare inclusiv acei procesatori, acei reciclatori care vor gestiona și fracția textilă. Suntem pregătiți cu legislația de la 1 ianuarie, știm ce avem de făcut.”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.