Mircea Geoană, despre șansele lui Iohannis de a ocupa o funcție în conducerea NATO: Încă nu au început discuțiile

Publicat: 27 07. 2022, 13:07
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO / Sursa FOTO: nato.int

Mircea Geoană spune că nu au început discuţiile cu privire la succesiunea la conducerea NATO. El a fost întrebat dacă Klaus Iohannis ar putea ocupa o funcţie de conducere în structura Alianţei Nord-Atlantice.

Secretarul general adjunct al NATO  a fost întrebat, marţi, în cadrul unei vizite oficiale de lucru pe care a făcut-o în România, ce şase are Klaus Iohannis să ocupe o funcţie în NATO.

”Din câte ştiu eu, discuţii cu privire la succesiunea la conducerea NATO încă nu au început. Dar, încă o dată, deciziile cu privire la NATO sunt luate de către statele aliate şi, în momentul potrivit, aliaţii vor lua o decizie cu privire la viitorul secretar general când acest post va deveni liber şi acest moment îl vom vedea în perioada următoare”, a declarat Mircea Geoană, potrivit news.ro.

Posibila nominalizare a președintelui Klaus Iohannis pentru un post în conducerea NATO ar putea să mai aștepte cel puțin un an. Mircea Geoană a precizat că la summitul NATO din martie, liderii Alianţei i-au solicitat actualului secretar general Jens Stoltenberg să mai rămână la conducerea alianței cel puţin încă un an.
La începutul lui 2022, preşedintele Klaus Iohannis a fost menţionat de DPA printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO.

Întrebat despre această posibilitate, Iohannis a afirmat atunci că: “Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aş evalua-o foarte serios şi aş face o declaraţie publică”.

Jens Stoltenberg ocupă funcția de secretar general al NATO încă din octombrie 2014, fiind la al doilea mandat.