Primul pas pentru retragerea decorației lui Tokes, pe 19 septembrie la Palatul Cotroceni

Publicat: 03 09. 2013, 20:15
Actualizat: 20 03. 2015, 14:03

Adunarea Generală a Ordinului Național „Steaua României” a fost convocată pe 19 septembrie la Palatul Cotroceni pentru a alege Consiliul de Onoare. Acesta este un pas obligatoriu pentru ca cererea Corinei Crețu de retragere a Ordinului „Steaua României” acordat lui Tokes Laszlo de președintele Traian Băsecu să fie luată în discuție.

Potrivit președintelui Traian Băsescu, „în momentul de față sunt 7 Cavaleri ai Ordinului „Steaua României” care au solicitat Cancelariei Ordinelor ridicarea decorației”. „Pe 19 septembrie Cancelaria Ordinelor a convocat cavalerii pentru Adunarea Generală care să stabilească membrii Consiliului de onoare. Imediat va fi sesizat Consiliul de Onoare cu cele 7 solicitări”, a spus Băsescu.

Hotărârea  pe care o va lua ulterior Consiliul de Onoare, cu motivarea, se comunică, apoi, Cancelariei Ordinelor, fie cu propunere de retragere a decorației, fie cu propunere de respingere a sesizării. Decorația este retrasă numai dacă ulterior, Cancelaria Ordinelor îi înaintează președintelui României, spre aprobare, un proiect de decret în acest sens.

Retragerea decorației acordate lui Tokes Laszlo „cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989” este un adintre țintele politice asumate de PSD. Primul demers a venit din partea premierului Victor Ponta care i-a cerut în urmă cu două săptămâni președintelui să-l scoată pe Tokes din rândul membrilor Ordinului „Steaua României” în care figurează cu grad de Cavaler. de la Palatrul Cotroceni răspunsul a fost însă acela să premierul a cerut încălcarea procedurilor legale, președintele neavând calitatea de a retrage prin propria decizie o decoraâie, iar prim-ministrul nefiind în măsură să solicite acest lucru întrucât nu este membru al Ordinului.

În consecință, PSD a schimbat tactica, solicitarea fiind reformulată de Corina Crețu, eurodeputat social-democrat și fostul purtător de cuvânt al lui Ion Iliescu, cel care i-a și acordat „Steaua României”.

Potrivit celor mai recente date ale Președinției, Ordinul Național „Steaua României” are 1.311 membri.