Raluca Turcan: Arhiva Naţională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate PROPAGANDĂ rusă

Publicat: 10 04. 2024, 12:41
Actualizat: 10 04. 2024, 14:20

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri că Arhiva Națională de Film reziliază contractele prin care două filme rusești urmau să fie prezentate în două cinematografe de stat din București. Filmele sunt considerate propagandă soft de către experți.

Potrivit ministrului, cele două filme urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.

Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Turcan a transmis că ANF va rezilia contractul de difuzare a celor două filme.

Conform Europa Liberă, reacția ministrului a venit după ce filmele, „Provocarea” (2023) şi „Vremea celor dintâi” (2017) urmau să fie proiectate în cinematografele din subordinea Ministerului Culturii pe 19 și 24 aprilie.

„Provocarea” (The Challenge) este despre un chirurg trimis pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a salva un cosmonaut. Majoritatea scenelor au fost fimate în spațiu. Filmul a fost un proiect comun al agenţiei spaţiale Roskosmos şi al reţelei de televiziune ruse Pervîi Kanal.

„Vremea celor dintâi” (The Age of Pioneers) este un film istoric rusesc despre cosmonautul Alexei Leonov, primul om care a efectuat o plimbare în spațiu. Leonov însuși a servit drept consultant pentru această proiecție.

CITEȘTE ȘI:

POLL Marius Tucă: „Va ataca Rusia Europa sau este propagandă pentru a atrage sprijin nou pentru Ucraina?”. Au existat trei variante de răspuns

Mai are Rusia lui Putin forța de a ataca NATO sau e doar propagandă? Un șef de armată din UE tranșează problema