Victor Ponta vrea să citeze din Emil Boc în sesizarea împotriva lui Traian Băsescu pe care o va trimite la Curtea Constituțională

Publicat: 06 05. 2014, 12:10
Actualizat: 26 03. 2019, 19:39

„Vreau să dau doar un singur citat în acest sens: «Implicarea șefului statului în campanie este profund neconstituțională și încalcă litera și spiritul Constituției. În legea fundamentală se stipulează foarte clar că șeful statului trebuie să fie garantul respectării legii și trebuie să fie echidistant. Domnia sa este prima persoană care uită de litera Constituției și interpretează textul acesteia în favoarea unui partid politic». Așa a spus Emil Boc în 2004, am încredere că, uneori, are opinii corecte și vom pune în sesizare și acest citat. Sunt convins că, în felul acesta, campania electorală, și pentru europarlamentare, și pentru prezidențiale, se va desfășura cu respectarea Constituției”, a spus Ponta în ședința de guvern.

El a reiterat că, prin această sesizare, vrea să fie foarte clar că președintele țării și alte categorii de persoane cu funcții publice nu au voie să facă campanie electorală.

Luni seara, Ponta a anunțat că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională (CC) în legătură cu implicarea președintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecință.

El a precizat că sesizarea va fi transmisă, probabil, marți către CC, după ce va revedea textul și îl va discuta cu colegii săi.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, la Gândul Live, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală și a făcut referire la avizul Curții din 2007, care spune că „președintele nu vine din nori”.

El a menționat că în avizul 1 din 2007 se precizează plaja pe care președintele se poate mișca în spectrul politic și faptul că șeful statului are dreptul la opțiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susținut de un partid și să rămână apropiat unui partid.

Traian Băsescu a menționat că articolul 84 din Constituție spune foarte clar că președintele nu poate fi membru de partid.

„Dar, în avizul din 2007, se explică clar că președintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este susținut de un partid, ca atare rămâne în relații cu acel partid, pentru a-și susține programul”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că singurul parid care susține în acest moment că va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul său politic.