VIDEO | Anunțul momentului la București. Katalin Novak: Ungaria susţine aderarea României la spațiul Schengen

Publicat: 07 09. 2022, 18:00
Actualizat: 07 09. 2022, 18:06

This browser does not support the video element.

Ungaria susţine aderarea României la spațiul Schengen, a declarat miercuri preşedintele Ungariei, Katalin Novak. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă susținută alături de președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni. Președintele maghiar se află într-o vizită oficială în România.

„Ungaria susţine aderarea României la zona Schengen şi România poate conta pe susţinerea Ungariei în acest sens”, a declarat Katalin Novak.

Declarația președintelui maghiar vine după ce cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat săptămâna trecută că atât România, cât și Bulgaria și Croația, îndeplinesc ”cerințele tehnice” pentru a accede, ca state-membre cu drepturi depline, în spațiul Schengen.

Totodată, cancelarul Germaniei a transmis că va întreprinde demersuri pentru ca aceste trei țări să devină ”membre cu drepturi depline”.

”Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”, a promis Olaf Scholz.

Ultimul stat care se opune aderării României la spațiul Schengen este Olanda.

România contribuie semnificativ la arhitectura de securitate a Uniunii Europene, în aceeași măsură cu statele membre Schengen, însă fără a beneficia de acest statut, deși îndeplinește de peste un deceniu condițiile necesare aderării, spunea recent ministrul de Interne, Lucian Bode.

Decizia privind intrarea României la Schengen trebuie luată de Consiliul European, din care fac parte liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

În spațiul Schengen sunt 26 de țări, patru dintre ele nefăcând parte din Uniunea Europeană: Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein.