Rusia avertizează în legătură cu încălcarea drepturilor cetățenilor ruși din Transnistria

Publicat: 07 03. 2014, 12:49
Actualizat: 05 08. 2014, 03:27

„Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană și restul lumii ar fi o amenințare directă la securitatea și libertățile constituționale ale celor 200.000 de cetățeni ruși cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituționale ale cetățenilor săi”, a afirmat Dmitri Rogozin, într-o postare pe Twitter, potrivit agenției Interfax.

Declarația oficialului rus intervine în condițiile în care există temeri privind tensionarea conflictului transnistrean, în contextul crizei din Ucraina. De altfel, mai mulți oficiali au atras atenția că Rusia are în vedere să crească presiunile asupra Republicii Moldova, în condițiile în care Chișinăul urmează să semneze în următoarele luni Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, reprezentanți ai Ministerului de Interne și Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova au participat vineri la audieri în Parlament și au declarat că autoritățile de la Chișinău se așteaptă la provocări în stânga Nistrului, în contextul situației tensionate din Ucraina, relatează IPN, în pagina electronică. Oficialii au dat asigurări că instituțiile de la Chișinău sunt pregătite să reacționeze la posibile provocări atât din partea Transnistriei, cât și a altor regiuni ale Republicii Moldova.

Rusia participă cu un contingent militar la „forța de menținere a păcii” din regiunea transnistreană, în urma conflictului armat dintre Chișinău și Tiraspol din 1992. Autoritățile de la Chișinău au cerut în mai multe rânduri înlocuirea acestor forțe ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat internațional.

Comunitatea internațională încearcă de mai mulți ani să negocieze o soluție pentru „conflictul înghețat” din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de „5+2”, din care, în afară de Chișinău și Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina și OSCE în calitate de mediatori, iar SUA și UE ca observatori. Negocierile se află însă în impas în ultima perioadă.