Washingtonul solicită o mediere internațională în criza din Crimeea

Publicat: 01 03. 2014, 10:30
Actualizat: 29 07. 2014, 16:52

Statele Unite solicită trimiterea de urgență a unei „misiuni internaționale de mediere” în Crimeea și îndeamnă Rusia să-și retragă forțele militare din regiune, a declarat vineri ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, citată de AFP.

Misiunea va avea ca obiectiv „să înceapă (discuțiile în vederea) reducerii tensiunilor și să faciliteze dialogul pașnic și productiv între toate părțile ucrainene”, a adăugat ea la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

Misiunea va trebuie să fie „independentă și credibilă” și să servească la asigurarea „integrității teritoriale a Ucrainei”, a precizat Samantha Power.

Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a precizat că un principiu al Rusiei este de „a nu accepta medierile impuse”.

Intrebată în legătură cu formatul unei eventuale misiuni, Samantha Power a enumerat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și emisarul secretarului general al ONU Ban Ki-moon, Robert Serry, care se află în prezent la Kiev.

Statele Unite, a adăugat Power, sunt „foarte îngrijorate în legătură cu informațiile despre o mobilizare rusă în Crimeea” și „solicită Rusiei să-și retragă forțele militare care au fost masate” pentru ca ucrainenii să decidă singuri calea pe care o vor urma.

Ea a refuzat totuși să spună dacă această mobilizare poate fi considerată o agresiune, așa acum afirmă autoritățile de la Kiev.

Statele Unite, a mai declarat Power, „vor condamna orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pe care toate țările trebuie să le respecte”.

„Cea mai bună modalitate prin care populația din Crimeea ar putea să-și atingă obiectivele este de a lucra pașnic în cadrul sistemului politic care funcționează în prezent”, a adăugat ea. „În acest scop, Statele Unite solicită crearea de urgență a unei misiuni internaționale de mediere în Crimeea”, a afirmat ambasadoarea americană la ONU.

Întrebat în legătură cu consolidarea prezenței militare ruse, Ciurkin a amintit că Rusia are un acord cu Ucraina privind prezența navală rusă la Sevastopol. „Noi acționăm conform acestui acord”, a afirmat el, apreciind că „este total inacceptabil” să se evoce o agresiune.

Este vorba despre prima reuniune a Consiliului de Miniștri consacrată crizei din Ucraina. Reuniunea a fost convocată la solicitarea Ucrainei, de către Lituania, care a asigurat în februarie președinția Consiliului.

Potrivit ambasadorului britanic Mark Lyall Grant, Consiliul „se va reuni cu regularitate pentru a discuta pe tema Ucrainei în cazul în care criza va continua”. Totodată, el a precizat că medierea propusă de Washington „nu va necesita aprobarea Consiliului”. În schimb, o eventuală deplasare a lui Serry în Crimeea alături de oficiali ai OSCE va „necesita un mandat al Consiliului de Securitate”, în opinia sa.

În cadrul reuniunii, a subliniat el, „niciun membru al Consiliului nu a pus la îndoială importanța prezervării integrității teritoriale, unității și suveranității Ucrainei”.

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro