Administrația Prezidențială, Ministerul de Externe, SIE și SRI vând eșecul răsunător din Republica Moldova ca pe un succes

Publicat: 15 06. 2019, 20:35
Actualizat: 08 01. 2020, 20:24

Reprezentanții Uniunii Europene, ai Statelor Unite și ai Rusiei n-au invitat la masa deciziei, nici măcar n-au consultat tocmai România (care mai deține și președinția Consiliului Uniunii Europene), știind bine de ce n-o fac: responsabilii de la București, încă din 2001, au contribuit substanțial la moșirea personajului care urma să captureze Republica Moldova.

Până în ultimul moment Administrația Prezidențială și Ministerul de Externe, SIE și SRI au pariat pe mafiotul Plahotniuc, primele două mestecând sacâzul vorbelor goale și îndemnând la… stabilitate.

Din motive strict electorale, Klaus Iohannis și-a trimis ieri, la spartul târgului, consilierul, pe Bogdan Aurescu, când, la Chișinău, se derula ultimul act al crizei politice: ambasadorul Statelor Unite, Dereck J. Hogan, avusese la sediul Partidului Democrat din Moldova (PDM) discuția de un sfert de oră cu Plahotniuc și apropiații politici ai acestuia. Dialogul (monologul?) i-a oferit oligarhului „argumentul” final pentru a-și retrage partidul în opoziție și prilejul de a dispărea din capitala Republicii Moldova, cu unul dintre cele câteva chartere care au decolat rapid.

Delegația condusă de Bogdan Aurescu a fost pusă în situația de a se umple de ridicol. La câteva ore însă, Administrația Prezidențială, printr-un comunicat triumfalist, încerca să acrediteze ideea că prezența delegației ar fi rezolvat problemele.

Neobositul yesman Ludovic Orban s-a aripat și el brusc: „Salutăm intervenția decisivă a președintelui României, Klaus Iohannis, în soluționarea pașnică a crizei de la Chișinău”.

Aceasta este, foarte pe scurt, istoria nefardată diplomatic a celui mai recent eșec al politicii externe a României. Unul usturător.