Amenințări și fanfaronadă. O nouă zi în Peninsula Coreea

Publicat: 24 04. 2017, 21:09

Imprevizibilitatea strategică a regimului lui Kim Jong-un face să te aștepți la orice sau la nimic. Se vorbește de un nou test nuclear, al șaselea, astăzi (mâine, ora României), când Armata Revoluționară a Poporului împlinește 85 de ani.

În cinstea Armatei, a crescut și fanfaronada oficialilor. Oficiosul partidului a declarat că portavionul Carl Vinson, care se apropie, în sfârșit, escortat protocolar de două distrugătoare japoneze, nu sperie nici o meduză și că flota revoluționară a Coreei de Nord îl va scufunda dintr-o lovitură.

La asta, președintele Trump a pierdut ocazia să răspundă. Când la Beijing era dimineața de 24 aprilie, a vorbit la telefon cu președintele Xi, apoi cu premierul Japoniei. Cel dintâi i-a recomandat reținere, cel de-al doilea i-a mulțumit că „toate opțiunile sunt pe masă” în legătură cu Coreea de Nord.

Toate opțiunile, mai puțin cea militară – e de părere majoritatea specialiștilor. Oricât ar fi de „chirurgicală”, o lovitură asupra capabilităților nucleare ale lui Kim Jong-un, se poate lăsa cel puțin cu un nor radioactiv, iar în secunda doi cu un răspuns nord-coreean năpraznic, mai întâi asupra sud-coreenilor. Seulul e la nici 60 de kilometri și are o populație de peste 10 milioane de suflete… Dar cine mai ascultă părerea specialiștilor?

Coreea de Sud abia își asamblează foarte performantul scut antirachetă THAAD, spre nemulțumirea Chinei.

Ce e de știut la ora când în Peninsula Coreea începe o nouă zi? Nimic sigur. Doar că, în afara atmosferei apăsătoare, domnește vechea neîncredere între Coreea de Sud și Japonia, între China și Coreea de Sud, între Japonia și China.