Axa Netanyahu-Orban trece prin Moscova

Publicat: 03 07. 2018, 23:42
Actualizat: 10 01. 2020, 21:55

În ciuda obiecțiilor ridicate în Knesset și a solicitării făcute de parlamentari premierului Benjamin Netanyahu de a anula vizita, Viktor Orban va ateriza pe 18 iulie în Israel pentru o vizită de trei zile.

Apropiata vizită a liderului de la Budapesta face deja valuri mari în presa de la Ierusalim și în cea internațională.  

Motivul pentru care parlamentarii israelieni s-au opus prezenței lui Viktor Orban e evident propaganda antisemită deșănțată a premierului maghiar, care însă pare să nu-l deranjeze pe omologul său Netanyahu. Invitația i-a făcut-o după ce șeful FIDESZ (partid a cărui filială, asociația culturală UDMR, funcționează în România) a obținut, în aprilie, un nou mandat (atunci, între alții, și președintele Donald J. Trump l-a felicitat călduros).

Un lobby extraordinar, făcut de o diasporă instruită și influentă regimului iliberal de la Budapesta, în America și peste tot în lume, e atuul important al Ungariei. În ciuda faptului că le-a deschis larg poarta rușilor, ale căror interese par a le reprezenta în zonă (a se vedea așa-numitul Război al Gazelor), în ciuda controverselor constante pe care le iscă la Bruxelles, în ciuda unei politici interne care a balansat democrația spre autoritarism, Ungaria e un actor important, din Balcanii de Vest până la Washington. (Faptul că țărișoara lui Viktor îndiguiește economic România nu e de mirare, ținând seama de leadershipul submediocru de la București).  

Cei doi, Netanyahu și Orban, au un inamic comun – George Soros – și multe afinități: ambii detestă liberalismul, ambii sunt în război cu Justiția și presa, ambii au principii puternice anti-migrație, ambii sunt (deloc paradoxal) admiratori ai lui Putin și ai lui Trump.  

După vizita lui Viktor Orban, la o dată încă neprecizată, Israelul va găzdui o reuniune a Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă).

Politicianul versat Netanyahu folosește relația cu Orban și cu țările Grupului de la Vișegrad în primul rând pentru a-și crea un pilon de sprijin, într-o Uniune Europeană care nu acceptă tratamentul Israelului față de palestinieni și s-a opus reunoașterii Israelului drept capitală unică și indivizibilă a statului evreu.

(Președintele Emmanuel Macron tocmai l-a înlocuit pe ambasadorul său în Ungaria, pentru că lăuda politicile lui Orban).

Anul trecut, în iulie, premierul Netanyahu a vizitat Budapesta plină cu afișe anti-Soros. La o întâlnire cu premierii Grupului de la Vișegrad, desfășurată cu ușile închise dar cu un microfon deschis, prim ministrul israelian a criticat vehement Uniunea Europeană, convins că nu e auzit, invocând „subminarea” țării sale pentru că Bruxelles-ul condiționează orice angajament cu Ierusalimul de rezolvarea problemei palestiniene: „E o nebunie!… (…) N-are nici o logică. Subminând Israelul, UE își subminează securitatea (…). Europa trebuie să decidă dacă vrea să trăiască și să prospere sau să se destrame și să dispară”.

Axa Orban-Netanyahu, a cărei soliditate va exhibată peste două săptămâni, nu are cum să nu treacă prin Moscova.