Bușoi, un băsist pragmatic

Publicat: 07 12. 2016, 23:29
Actualizat: 07 12. 2016, 23:56

Noroc că nisipul clepsidrelor electorale s-a scurs până aproape de ultimul castel, întrucât, altfel, omul meu ar fi fost aruncat, din nou, peste bord. De ce? Simplu: iar se află în opoziție cu liderul liberal, Alina Gorghiu.

Întrebat fiind, într-una din serile dezbaterilor televizate, cu cine ar fi gata să facă PNL o alianță spre a realiza o majoritate parlamentară, gata să-l susțină pe Dacian Cioloș, în calitate de premier, Bușoi a afirmat că singurul partid de care PNL nu s-ar apropia post electoral este PSD. „Deci, în alianță, ar putea intra și PMP-ul lui Băsescu!?”, a fost, din nou, întrebat. „PMP nu va intra în Parlament”, a răspuns Bușoi, mai sigur ca Mama Omida. „Și, dacă, totuși…”. „Atunci, singurul partid cu care nu vom face alianță este PSD! Altfel, suntem datori să formăm o majoritate care să guverneze, pentru a feri țara de consecințele unei guvernări PSD-(eventual) ALDE”.

La nici o zi distanță – dacă nu chiar în aceeași zi -, Alina Gorghiu a fost întrebată de presă: „Este pregătit PNL să accepte, inclusiv, o alianță cu PMP, pentru formarea unei majorități, după alegeri?”. „Eu cred că PMP nu va intra în Parlament”. „Și, dacă, totuși…”. „Atunci nu vom face o alianță, nici cu PMP, nici cu PSD!”, a răspuns liderul liberal.

În consecință, din răspunsurile celor doi, eu înțeleg așa: ca să învingă o alianță PSD-ALDE – considerată de PNL a fi un real pericol pentru români -, Bușoi e gata să se alieze și cu PMP-Băsescu, numai să împiedice zisa guvernare. Alina Gorghiu, nu!

Deci, indiferent care ar fi consecințele unei atare decizii, liderul PNL respinge, ferm, posibilitatea formării unei (eventuale) majorități, împreună (și) cu PMP, dacă, să presupunem, această formațiune va trece pragul.

Tot Alina Gorghiu a mai spus, foarte corect, că „dacă majoritatea parlamentară care să dea un prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloș nu se face, răspunderea nu este doar a Alinei Gorghiu, ci va fi a tuturor celor din Biroul Național și a tuturor șefilor de filială care nu produc rezultatul angajat sau la care s-au angajat. PNL trebuie să învețe că performanța se premiază și contraperformanța se sancționează. În partidul ăsta de-a lungul vremii din păcate nu prea s-a sancționat contraperformanța”.

Urmând, cu alte cuvinte, să se sancționeze, drastic, de acum încolo.

Bun! Corect. Dar dacă această situație ar putea fi totuși evitată prin acceptarea PMP într-o alianță care ar produce majoritate – în măsura în care Băsescu și compania își fac loc în Parlament?

S-ar declara, la fel de ferm, împotrivă, Alina Gorghiu?

Pentru că, dacă da, eu cred așa: pierderea guvernării și sancționarea ulterioară a „celor din Biroul Național și a tuturor șefilor de filială care nu produc rezultatul angajat” vor zdruncina, atât de tare, noul și marele PNL, încât eu cred că parte dintre liberali vor „deflui” spre ALDE, iar cealaltă parte, spre PMP.

Consecința? Realcătuirea USL (Dragnea-Tăriceanu-Constantin), la Putere, vs PMP (vechiul PDL, de această dată cu Băsescu lider) și USR, în Opoziție.

Vă dați seama? Ca și când am fi trăit cinci ani în zadar.

Așa că, mai pragmatic pare totuși Bușoi, decât Gorghiu, când nu-l lapidează pe Băsescu, fără drept de apel. Și nici nu mai e timp să-l arunce, careva, din căruță… Am zis și eu, așa, n-am dat cu paru”!