CCR a decis că în Marea Britanie e democrație

Publicat: 04 05. 2016, 13:09

După cum am mai scris, un discurs ipocrit, cap-coadă. Problema PNL nu este în acest moment democrația din România, ci incapacitatea partidului de a se impune prin lideri credibili. Bâjbâielile de până acum, schimbarea a trei candidați pentru primăria Bucureștiului, au arătat-o extrem de clar.

Am mai spus-o și rămâne valabil: PNL este un partid anchilozat, în care foștii liberali și democrat-liberali se bat pentru supremație, și care nu a reușit să capitalizeze deloc din câștigul electoral al președintelui Klaus Iohannis din 2014. Declarațiile bombastice ale liderilor PNL – unii care au defilat în urmă cu patru ani la braț cu PSD, cum e cazul Alinei Gorghiu – nu au acoperit marea problemă a partidului: capacitatea de a furniza o garnitură de lideri care să convingă și să atragă mai multe voturi. PNL de bazează pe același electorat inelastic, care nu-i poate asigura o victorie în alegeri.

Totodată, decizia de azi a Curții Constituționale nu este o victorie a PSD, cel mai vocal în menținerea regulilor jocului. PSD este avantajat de o singură rundă de alegeri, dar nu ar fi pierdut prea mult nici dacă ar fi fost două două. O simplă statistică: în 2004, când alegerile au fost în două tururi, PSD a câștigat 1.702 din 3137, iar în 2008, 1.138 din 3.179. În 2012, când alegerile au fost într-un singur tur, social-democrații au avut 1.192 de primari din 3.186.

Revenind la chestiunea în sine, deficitul de democrație în acest moment în România îl alimentează partidele, incapabile să furnizeze candidați care pot mobiliza electoratul să participe în acest moment masiv la vot. Firea, Predoiu, Barbu, Dan, v-a convins până acum vreunul să ieșiți din casă pe 5 iunie? Cam asta au înțeles partidele că vrea strada. Jalnic răspuns.

Iar dacă în România nu mai e democrație, așa cum doamna Gorghiu sugerează că s-a confirmat odată cu decizia Curții Constituționale, probabil că magistrații au decis astăzi că este în Marea Britanie, acolo unde câștigătorul ia totul și unde sute de mii de români au plecat să caute o viață mai bună, scârbiți de politicienii care nu le-au dat nicio șansă în România.

PS. Poate că ar fi mai indicat ca dna Gorghiu să se uite mai bine în jurul domniei sale, înainte de a se proclama unica purtătoare a steagului democrației în România. Mai jos o sugestie, dar și o întrebare: vede pe cineva care să se apropie cât de cât de un politician de asemenea calibru?