Ce misiune îi pregătesc saudiții Patriarhului Bisericii maronite din Liban?

Publicat: 14 11. 2017, 22:43
Actualizat: 19 11. 2017, 22:22

„Țara Cedrilor” riscă să devină, după Siria, teatrul următorului război prin procură, dintre Arabia Saudită și Iran plus marii lor aliați.

După Hariri și Abbas, la Riyadh a fost convocat și Mar Bechara Butros al-Rahi, Patriarhul Bisericii Maronite din Liban. Deplasarea în Arabia Saudită a Eminenței Sale se cheamă „vizită istorică”. E prima oară când un întâistătător maronit vizitează oficial o monarhie sunnită absolută, unde nu există lăcașe creștine.

În contextul ultimelor tulburări din Orientul Mijlociu, mesajul vizitei Patriarhului al-Rahi e însă mai important decât un simplu protocol de conciliere inter-religioasă.

Personajul însuși e unul foarte interesant și foarte influent – în Libanul numără aproximativ 1.300.000  de creștini maroniți (la o populație puțin peste 6 milioane de locuitori, dintre care o pătrime sunt refugiați).

Mar Bechara Butros al-Rahi (Butros, adică Petru, unul dintre cei 12 apostoli și primul episcop al Antiohiei, e numele simbolic pe care și-l iau toți patriarhii maroniți) se află în scaun din 2011 (în 2013 ne-a vizitat țara), iar opiniile Eminenței Sale, rostite fără opreliști, uneori contradictorii, au făcut înconjurul Orientului Mijlociu și al lumii. Farmecul său, acela de a stârni mereu controverse, l-a adus în conflict cu Barack Obama, care a refuzat să-l întâlnească, după ce Patriarhul declarase că Hizballah are tot dreptul să poarte arme, dar și în conflict cu Hizballah, mai întâi când s-a deplasat în Israel, în mai 2014, să-l întâmpine pe Papă și să-l însoțească în călătoria prin Țara Sfântă, și mai nou în primăvara acestui an, când a criticat vehement Hizballah că s-a alăturat războiului din Siria și că… poartă arme, ceea ce e straniu la un partid. Această din urmă declarație vine în contradicție cu poziția Președintelui libanez, maronit la rându-i și vechi inamic al Patriarhului.

De Mar Bechara Butros al-Rahi au nevoie saudiții acum și de aceea i-au întins covorul roșu, ba l-au pus față în față cu premierul ostatec Saad Hariri, căruia i se pregătește o revenire în Liban cu o misiune care poate fi lesne dedusă: de a declanșa războiul civil.

Prefăcându-se a nu înțelege ce se întâmplă, Patriarhul a salutat ieri, senin, „prietenia și sprijinul” saudit acordate Libanului, semn că „negocierile” cu prințul moștenitor Muhammad bin Salman au fost încununate de succes. Vom afla curând ce au discutat cei doi, Prințul Bisericii și Prințul Sunnit, e însă greu de crezut că – așa cum declara biroul de presă al Eminenței Sale – Mar Bechara Butros al-Rahi a dorit doar să convingă monarhia saudită ca maroniții să fie neutri în evenimentele care se anunță.

Dacă saudiții se bazează pe mai recenta aversiune a Patriarhului față de Hizballah, trebuie să nu uite că sondajele de opinie nu sunt deloc încurajatoare, ba sunt chiar greu de digerat: 62 la sută din numărul total al creștinilor libanezi consideră că Hizballah apără interesele țării în regiune mai eficient ca oricare altă formațiune politică și cred în Hizballah mai mult decât în oricare altă instituție, inclusiv Biserica.

Firește, nimeni nu se poate lăuda că ar putea face măcar o sută de pași în condurii Eminenței Sale, în lumea turbulentă prin care se mișcă…