Centenarul, în doi ani și jumătate

Publicat: 21 03. 2018, 21:47

Discuțiile despre anul Centenar au început, după știința mea, încă din 2016. Un an și jumătate, de când PSD a declanșat sarabanda guvernamentală, lucrurile n-au prea evoluat: din lipsă de timp, din lipsă de interes, din lipsă de cultură, și, de ce să n-o spunem, din lipsă de patriotism angajat. Iar acum, după amar de timp, executivul a emis, de urgență, un act normativ de clarificare…

De clarificare a cui, de vreme ce noul ministru al Culturii, George Ivașcu, a rămas „paralizat” – după cum s-a exprimat, personal – când a văzut ce idei erau incluse într-un proiect, așa-zis, „inițial”, ceea ce înseamnă că a fost abandonat/desființat/paralizat.

„Această mare sărbătoare era de fapt o împărțeală în 2.042 de idei de proiect. (…) Era o lipsă de viziune și un concept care să conducă. Oamenii, săracii, au pus acolo ceea ce credeau că e mai reprezentativ pentru ei. Exemple despre ceea ce am găsit: trebuia să editez o carte despre bolile cele mai frecvente din ultimii 100 de ani (…), reabilitare, reparații drumuri și căi de acces (…), turneu de fotbal la care vor participa echipe din județ. Unele din cele 2.042. Le-am scos pe cele care în momentul acela m-au paralizat. (…) În primul rând trebuie pus stop acestor serbări care nu se constituie într-o mare sărbătoare”, a explicat Ivașcu.

La prima citire, l-am crezut. Știu că omul are inițiativă, e întreprinzător, a făcut lucruri bune la viața lui, nu numai în actorie, ci și în manageriat. Mi-am spus că or fi fost, într-adevăr, unele lucruri trăsnite, altele tunate (și adunate, gen), idei fără orizont. Se mai întâmplă!

Bine, bine, dar câte proiecte erau șuie din 2042 fix? 10, 44, 513, 1918, câte? Ca să știm unde ne aflăm, cât am realizat, cât mai e de lucru.

Și, până să punem întrebarea, ne trezim cu răspunsul: Centenarul nu se va termina în 31 decembrie 2018, iar acțiunile aferente acestuia se vor desfășura pe parcursul mai multor ani – zice Ivașcu, senin.

Serios, facem „Anul Centenar 2018″ până în 2028 sau ce?

Firește că, în aceste condiții disperate, s-a unit de urgență până și opoziția noastră, veșnic dezbinată.

USR, PNL și PMP au hotărât să inițieze o moțiune simplă împotriva lui Ivașcu, pe motiv că după un trimestru de an Centenar, „niciun proiect dedicat sărbătoririi Marii Uniri nu a fost aprobat și început”. „Anul centenar trebuie să fie unul sărbătorit în spiritul Unirii de acum 100 de ani, dar acest lucru nu este posibil cu un ministru care refuză dialogul și sabotează executarea unor lucrări de maximă importanță ca monumentul de la Alba Iulia. Este inacceptabil că nu se dorește urgentarea procedurilor pentru stabilirea proiectelor care vor beneficia de susținere din partea guvernului.(…) De la  preluarea mandatului de ministru, George Ivașcu a dovedit o lipsă totală de comunicare cu Parlamentul, refuzând patru invitații la discuție în Comisia de Cultură, precum și un dialog cu membrii Comisiei speciale de Centenar”, reclamă parlamentarii opoziției.

După care, îl acuză pe ministru că se mișcă prea încet, că a întârziat prezentarea strategiei sale pentru Centenar, și că niciunul dintre cele 2042 de proiecte aflate în discuție nu a fost aprobat de guvern. Nici chiar acela al monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia.

Asta da paralizie!

Și pe fondul acesta al amorțirii ministrului (dar și a opoziției, care nu a avut reacție un an și-un trimestru, până azi), Viorica Dăncilă emite Ordonanța de Urgență privind clarificarea mecanismului de finanțare a proiectelor și manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, care spune: „În contextul Centenarului Marii Uniri, ținând cont de anvergura, numărul mare, complexitatea și diversitatea proiectelor și manifestărilor aniversare, precum și de faptul că acestea sunt gestionate de către instituții diferite ca regim de finanțare și de subordonare, Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență prin care clarifică mecanismul special de bugetare și finanțare, totodată oferind posibilitatea reportării sumelor neutilizate la finalul anului bugetar, până cel târziu în anul 2020„.

Adică, dacă tot e haos și nu mai e timp să punem lucrurile la punct și să cheltuim banii în anul Centenar, putem să-i cheltuim pe urmă, că se reportează.

Nu-i bai, că vedem noi pe ce…