Cincinalul Schengen, în patru ani și jumătate

Publicat: 15 03. 2013, 21:58
Actualizat: 10 07. 2016, 07:16

Ca și când n-am avea destule pe cap, „coșmarul” Schengen se întoarce iar la noi, ca un bumerang de firmă. Ambasadorul Olandei la București, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, a declarat că nu este imposibil ca aderarea României la spațiul Schengen să întârzie chiar și cu cinci ani. El întărește astfel o declarație mai veche a europarlamentarului van de Camp, făcută la Bruxelles.

Nimic nu poate fi exclus, atâta timp cât România nu-și va rezolva problemele interne și nu va dezvolta reforme în cadrul justiției, nu va obține rezultate în lupta contra criminalității organizate și a corupției, și nu va asigura, în final, credibilitatea instituțională, a spus, între altele, van Bonzel.

Dar în urechile guvernului de la București, aceste îndemnuri sună a gol. Toate sunt puse, aberant, pe seama delațiunilor „produse” de europarlamentarii opoziției în Europa. Se fac calcule cârcotașe vizavi de numărul de țări care ne împing de la spate către Schengen ori ne pun piedică, lipsite de fair play.
Guvernanții caută țapi ispășitori, ca și când n-ar fi limpede că toate bubele în dos ni le facem singuri, avizi de scărpinat.

După ce am obținut, la JAI, un minimum pozitiv – anume posibilitatea ca subiectul integrării să apară pe agenda din decembrie a organismelor UE, toată „lumea bună” a dat cu tifla, implacabil, cerințelor europene. Premierul a admis că nu are niciun gând să facă schimbări la nivelul miniștrilor aflați în vizorul Europei; în ministerul lui Radu Stroe, ordinul care modifică Ghidul carierei polițistului și cadrelor militare, prin eliminarea unei condiții minime obligatorii pentru ocuparea funcțiilor de conducere în sistem, anume că polițiștii și cadrele militare să nu se afle în curs de urmărire penală, deschide larg ușile celor în cauză; rețelele de traficanți continuă să lucreze, la nivel mare, multe dintre ele complet nestingherite; violența stradală se amplifică, inclusiv din pricina unui procent important de polițiști corupți; procurori și judecători cad din sistem ca popicele, acuzați de corupție și trafic de influență.

La zi, România are parte de un megascandal în Justiție. Două judecătoare sunt acuzate de DNA de luare de mită și trafic de influență. Cele două, potrivit stenogramelor apărute în presă, negociază la telefon cum să-și împartă banii primiți pentru soluționarea favorabilă a unor dosare.

O fi Europa cârcotașă și ne cam ia de sus, dar cu siguranță nu e în stare să ne dea cu capul de toți pereții, de ne sar stele UE din urechi, așa cum o facem noi singuri.