Cine rămâne să stingă lumina la ARD. COMENTARIU LIVE

Publicat: 10 12. 2012, 13:52
Actualizat: 19 03. 2015, 08:24

PDL uitase cum se pierd alegerile. Eșecul se întrevedea în sondaje și în rezultatul de la locale. Părea să o știe și Vasile Blaga când îi trăgea lui MRU preșul de sub picioare desemnându-l anticipat responsabil pentru eșecul ARD de a lua măcar procentele PDL în alegeri. Că vor pierde au anticipat mulți. Cât de rușinos, poate numai Emil Boc ar putea bănui, după șirul lung de umilințe din ultimii ani. Ceilalți s-au gândit doar la un „onorabil” 20-23% de la care să poată arunca în joc un prezidențiabil de luat în seamă. Ziua de azi i-a cam dat peste cap.

Mesajele inteligente, banii, rețeaua de partid și Traian Băsescu. Pe scurt, așa a luat PD puterea de la Adrian Năstase în 2004 și tot așa a răsturnat rezultatele anunțate inițial din 2008 încoace.

Temele lui Băsescu s-au dus o dată cu procentele lui. Banii cei mulți ai sponsorilor care au jucat mereu la două capete s-au transferat în alte conturi. Din valul care le dădea aripi PDL-iștilor inclusiv în cele mai grele momente electorale au mai rămas doar titlul onorific al lui Băsescu de făcător și desfăcător de majorități și rețeaua de partid.

Ea, Rețeaua, i-a scos câștigători la un mandat distanță pe PDL-iști în 2008, când toate exit-poll-urile îi trânteau. Și tot pe mână cu Rețeaua a ieșit Băsescu a doua oară președinte. „Aici e vorba de rețea. Și noi și USL avem rețele care se pot mobiliza în orice condiții”, spunea Cezar Preda de dimineață, încă încrezător.

Rețeaua înseamnă militanții care își sună în ziua X rudele și prietenii să se asigure că au votat cu cine trebuie. Rețeaua înseamnă administratorii de bloc care dau sms-uri sau bat în uși, membrii simpli sau cu funcții locale care fac pe șoferii pentru bătrânii sau mușteriii cârciumilor care n-ar merge nici morți până la secția de votare. Rețeaua înseamnă, în fine, reprezentanții din secții care fac numărătoarea paralelă.

Pe ei s-a bazat întotdeauna PDL noaptea alegerilor. La ei striga Blaga prin telefon să nu se miște din secții până nu se numără ultimul vot și se scrie rezultatul pe procesul verbal trimis la județ. Cu ei stătea Băsescu în videoconferință ca să anunțe la trei dimineața „un fleac, i-am ciuruit”. De plecarea la culcare a Rețelei s-a temut Blaga întotdeauna în noaptea alegerilor. Cu cine, cât va juca Rețeaua și până când sau dacă va avea Băsescu marja de manevră să iasă în primă fază cu un premier pentru o largă majoritate, mai largă decât USL, rămâne de văzut după publicarea rezultatelor oficiale.

Cert e că, în 2012, Blaga a plecat la Timiș, pe viscol, să câștige un colegiu de senator. Când a ieșit din nămeți, se făcea că pierduse alegerile naționale. Iar MRU, cel ales în scenariul inițial să reaprindă lumina la ARD, s-a blocat la Arad. Cum a simțit breșa, Mihai Neamțu s-a simțit onorat să vorbească primul despre opoziție și să apese întrerupătorul.