Cum a amețit premierul Ponta electoratul la „Viața satului”

Publicat: 18 05. 2014, 19:53
Actualizat: 29 07. 2014, 19:21

Iată ce declara astăzi, la emisiunea „Viața satului” de pe postul public de televiziune: „La persoanele fizice, am dat drumul la materiale, să ne lase și Comisia Europeană să nu mai accizăm. Trebuie să știm să facem cererea către Comisia Europeană, pentru că noi am mai făcut-o odată și nu am făcut-o bine și nu ne-au lăsat, au zis că așa e reglementarea europeană. Deci, susțin total faptul ca palinca făcută de persoanele fizice să nu fie accizată”. Exact ce dorea țăranul să audă, chiar dacă nu se omoară plătind taxa pe rachiu către stat. Numai că:

1. Acciza la care trimite dl Ponta este aceeași pe care a mărit-o anul trecut cu 33 la sută, fără să i-o ceară Comisia Europeană. Astfel, pentru palinca sau țuica (maximum 50 de litri) produse în gospodărie pentru consum propriu, acciza a crescut de la 375, la 500 de euro pe hectolitrul de alcool pur, fiind jumătate din cea standard.

2. Potrivit Directivei Comisiei Europene nr. 92/83/CEE, palinca este încadrată la alcool etilic, pentru care statele membre au obligația de a pune accize. Până în 2015, când regimul aplicat României va fi reexaminat, taxa nu poate fi eliminată. Dacă cererea țării noastre va fi aprobată, acciza ar putea fi scoasă din Codul Fiscal, cel mai devreme în anul 2016.

3. Ungaria a adoptat, în toamna lui 2010, o lege care îi scutea complet de acciză pe micii producători de palincă, până la o cantitate de 50 de litri. Deoarece nu s-a supus repetatelor somații de a o reintroduce, Comisia Europeană a dat Ungaria în judecată și a câștigat la Curtea Europeană de Justiție.

Așadar, ce solicitare a trimis, la Bruxelles, domnul Ponta? Și cum să cred că domnia sa susține „total” radierea unei taxe, pe care tocmai a crescut-o, fără să-i pese de proteste și de consecințe? Nu e mai logic să cred că, în anul prezidențial 2014, dl Ponta zice „De acord!” tuturor doleanțelor populare, că doar nu-l doare gura?   Cereți și vi se va da în loc de tărie,  apă de ploaie.