De ce nu-l vrea nimeni pe Nicușor Dan

Publicat: 07 10. 2019, 15:13

Pe Dan Barna l-am intrebat față-n față, la Radio Guerrilla, despre de-acum tradiționala încercare a lui Nicușor Dan să ia Primăria Capitalei. A treia.

Omul a spus acea banalitate cu aspect de temă făcută: „cel mai bun să câștige la alegerile interne”. Acum, același Barna încearcă să-l împiedice să candideze la alegerile interne, așa cum prevedeam. Scandalul intern este în derulare iar personalități publice au început deja să dezavueze tactica barniștilor de a inventa problema statutului în timp ce juriștii interni spun că nu e nici o problemă ca independenții să candideze sprijiniți de partid. În fond, statutul este scris în bună parte de însuși Nicușor Dan. Iar existența USReului în general, dar și în alegerile europarlamentare, a fost semnată tot de către ND.

Semnele apăruseră deja. Le-a dat sistemul în iunie aici, unde, Stelian Negrea, într-un articol delirant, anunță de facto intențiile Sistemului de a-l discredita. Apoi a urmat o revistă finanțată de niște sponsori, „Newsweek”, cu un articol în care se dezvăluia „bomba” că un constructor l-a sponzorizat pe ND (tot plecat de la același Negrea). 

Bunăoară, ceea ce eu numesc „statul captiv ss” dăduse deja semnalele că nu-l vrea.

Cum am surse în Sistem la fel de bune ca roșiile mamei de țară, am întrebat „în spate”, acolo unde se validează candidații la „profilul de cadru”, și mi s-a răspuns că „Viața e nedrept, dar nu avem încredere in el”. În traducere liberă: nu poți avea încredere într-unul pe care nu-l controlezi.

Un alt sponsor de casă al lui ND își diminuase considerabil donația în vederea campaniei de la locale (singura care contează la această oră) pe motiv că „eu nu cred că te vor lăsa să candidezi, din ce știu eu”.

Bunăoară, ce s-a întâmplat în USR este un rasputinic amestec în viața internă a unui partid, despre care criticii săi pârăcioși spun că este o creație a serviciilor secrete.

Nici la PNL chestiunea candidaturii lui ND nu arată deloc bine. Vanitatea unui partid mare este să-și impună propriul candidat, așa cum a făcut-o la alegerile trecute cu Predoiu versus ND și, previzibil, a câștigat Firea. Speranța liberalilor este să preia guvernarea și să dea un OUG în ce privește alegerile în două tururi și astfel pipota de partid mare cu candidat la butonieră s-ar putea materializa.

Nu, PNLeul nu sprijină candidatura lui ND la Primăria Capitalei.

La PLUS, cum bine spunea cineva din acest partid-boutique, „Vlad este de neoprit”. Este popular, are un PR bun, fetele îl adoră, are „drive”, are și spate, așa că managerul de șapte luni al ministerului Sănătății în guvernul Cioloș vrea pe scaunul de primar al Capitalei.

În altă ordine de idei, independența lui ND enervează pe toată lumea. E denunțată ca o aroganță. Nimeni nu și-l poate asuma cu adevărat și nimeni nu poate face compromisuri subterane cu el. Așa că, pe lângă lipsa de legitimație de partid, autismul său politic nu-l face prea frecventabil pe cel care, de fapt, are cea mai mare favorabilitate la membrii partidelor de opoziție din București.

În frunte cu USReul.

De aceea Barna și fostul șef al lui Barna, Ghinea, cei care i-au urmat lui ND la conducerea partidului, nu vor, din timpuri premeditate și culpă oedipiană, să-l legitimeze pe părintele fondator al partidului lor. Unde, nu-i așa, anonimul figurant din ministerul fondurilor europene, Barna, este candidat la figura numărul unu a țării.

Dar cel mai important obiectiv și cel care atârnă cel mai mult în obstrucționarea lui ND la fotoliul celui mai greu și bogat minister din Ro, Primăria Capitalei, este Președinția Țării, cea mai bine păzită poartă politică a României. Un primar care va face cele mai banale și necesare lucruri acestei necadastrate, betonate și ambuteiate Capitale, atât de prost administrată până acum, va deveni atât de popular încât va fi prin transfer automat cel mai probabil candidat la funcția cea mai înaltă în stat. Iar asta se face numai cu aprobare la Înalta Poartă și câinii lor de pază ai democrației noastre: serviciile secrete. De aceea, Barna a fost în SUA unde s-a întâlnit cu niște middle management al Departamentului de Stat pentru șervețelul cu sarcini și îndatoriri al candidatului la președinția celui mai fidel partener strategic din UE.

Numai că problema candidaturii lui ND are cel mai mare potențial de a exploda în fața Opoziției chiar inainte de a se da startul celei mai previzibile campanii prezidențiale din ’92 și 2000 încoace, în care singurul candidat la președinție care a anunțat că l sprijină pe ND la Primăaria Capitalei este… Theodor Paleologu.

Credit foto: Anda Dobrescu