Din nou, „Ar fi fost prea frumos”

Publicat: 28 06. 2019, 18:14

Pare aiurea ce spun?! Pare mioritic?! Pare că accept să ne întrupăm din jale, ca Electra?!

Nici vorbă! Eu redau aici sloganul genial pe care l-am auzit, în trecere, izvorând din boxele bătrânului meu Logan, acum două nopți: „Unde nu ajung picioarele, ajunge inima”…

Asta e! Iar Hagi, „Regele Hagi”, a tradus: „E o performanță unică, merită toate felicitările. (…) Această generație a reușit mai mult ca noi”.

Păi, dacă zice regele…

Poate că așa am fost noi construiți, ferici-ne-ar Dumnezeu: să ajungem sus, pe coama muntelui, în arșița zilei, sau a nopții, sau a izbânzii infinite și, când să-nfigem steagul, să rămânem fără mângâierea lui Dumnezeu; fără adierea aripii heruvimului; fără șoapta din suflet a serafimilor; fără gaz în plămâni…

Dacă mă-ntrebi pe mine, îți spun că sublimul acesta, al eșecului monumental, e materializarea unui blestem:  poate a lui Maradona, după America ’94, poate a lui Marcos, după al patrulea penalti, apărat de Dukadam, cu Sevilla; poate a lui Pele, după ce i-a scos Tamango libera perfectă, care se ducea în vinclu, la Mexico ’70, la 3-2 pentru ei.

Absolut, că e un blestem, de vreme ce pierdem Cupa Davis, în București – ca să ne întoarcem la titlul lui Chirilă, deși, în respectiva carte nu e vorba despre înfrânerea din finala de la București, din 72, ci despre cele din SUA (Cleveland, 1969, și Charlotte, 1971) -, la o diferență de numai un set, smuls de Smith, lui Țiriac (a doua rachetă), în uralele infinite ale mulțimii de pe Progresul: Ți-ri-ac! Ți-ri-ac! Ți-ri-ac! – după ce Năstase (prima rachetă) pierduse primul meci, cu același Smith, fără drept de apel, atunci când nimeni nu se aștepta.

Musai că e blestem, când Kennet Andersson sare cu o jumătate de metru mai sus decât Prunea, cu tot cu mâinile lui de doi metri, în aceeași Americă, înscrie cu capul și clacăm, în sferturi, cu Suedia.

Evident că e un blestem, când, la 2-1, „capul” lui Pușcaș lovește mâna întinsă, în disperare, a lui Nubel și, de la un posibil „suprarealist” 3-1 pentru noi, se face, normalul pariorilor, 4-2 pentru Germania.

Dacă toate celelalte eșecuri sublime purtau un nume de vinovat, de la Ilie Năstase, la Florin Prunea, astăzi, nici măcar n-ai pe cine „înjura”.

Sublimul eșecului a fost fără greșeală – unul făcut la zi mare. O minune de fiasco, mai ceva ca-n Zorba: „Hei Boss. Ai văzut vreodată o prăbușire mai măreață?!”, întreba, vrăjit, omul nostru.

Dincolo de toate, însă – de frumusețea acestor copii, de lacrima orgoliului lor de venetici, împinși de mândrie și talent în fotbalul mare, dincolo de secunda căderii sublime, în capul/sufletul meu rămâne statuia, încă neconstruită cu adevărat, a „Regelui Hagi”.

Omul acesta, machedonul acesta, românul acesta infinit, a reușit, cu ambiția, cu patriotismul și cu banii lui, să pluseze – ei bine, da, cu furia gambler-ului posedat -, un all-in de zile mari, pe cartea copiilor României.

Și, dacă unii, aciuiți prin preajma lui, reușiseră să îngroape fotbalul românesc, în beneficiul propriile interese, Hagi, prin sufletul lui și munca/talentul acestor copii – și prin emulația creată -, a reușit să ne redea mândria pe care, generația lui, ne-o inoculase, ca pe un drog, în suflet/minte/sânge.

Cred că nu exagerez dacă îmi permit să spun aici, cu toată inima, „Vive le Roi Hagi!”.