Există și o rațiune religioasă în demersul președintelui Morales de a muta ambasada Guatemalei la Ierusalim

Publicat: 26 12. 2017, 20:20

După ce, împreună cu vecinii din Honduras, președintele guatemalez a votat în Adunarea Generală a Națiunilor Unite de partea Statelor Unite și a Israelului, a anunțat în Ajunul Crăciunului, printr-un comunicat oficial, că va face toate diligențele „para trasladar la Embajada de Guatemala en Israel a la Ciudad de Jerusalén”.

Guatemala e o republică prezidențială și, asemenea președintelui Trump, președintele James „Jimmy” Ernesto Morales Cabrera (48 de ani) ocupă și funcția de prim ministru. De altfel, asemănări cu Donald J. Trump – păstrând, desigur, proporțiile – sunt câteva. Esențială e aceea că ambii au fost vedete de televiziune, înainte de a se avânta în competiția politică. Programul săptămânal de comedie, împreună cu fratele său mai mare, vreme de cincispreze ani, i-a adus lui Morales notorietatea excepțională pe care, în toamna lui 2015, urma să o folosească în alegeri. Unul e mai novice decât celălalt – respectiv Trump, fiindcă Morales, cu doi ani înaintea campaniei prezidențiale, s-a înscris într-un partiduleț, Frontului Convergența Națională, căruia i-a devenit secretar general și în numele căruia a încercat o candidatură la primăria Capitalei.

Ideea câștigătoare a lui Morales a fost de a pune anticorupția pe prim plan, iar șansa că fostul președinte al Guatemalei, Otto Fernando Pérez Molina, tocmai fusese arestat pentru corupție. Sloganul său „Nici corupt, nici hoț!” a mers la sufletul amărâților săi conaționali. Din păcate, anticorupția lui Morales n-a ținut prea mult și la începutul acestui an a trebuit să se împotrivească puternic arestării fratelui și unuia dintre cei trei copii ai săi, acuzați de corupție. E vorba chiar despre fratele cel mare, Samuel, „Sammy”, cu care făcuse un foarte apreciat cuplu comic și căruia, odată ales la conducerea statului, i-a rezervat funcția de cel mai apropiat consilier. În ce-l privește, președintele Morales, suspectat și el, a reușit, deocamdată, să-și păstreze imunitatea.

Inițiativa nu doar de a susține decizia-dictat a președintelui Trump, dar de a-i și urma exemplul anunțând mutarea ambasadei Republicii Guatemala de la Tel Aviv la Ierusalim, poate să fie una profund interesată politic. Însă nu trebuie omis încă un aspect important, care ține de convingere: președintele Morales e un evanghelist fervent, cum sunt actualmente aproape 40 la sută dintre cetățenii țării sale. La fel ca evangheliștii din America, cei din Guatemala sprijină necondiționat Israelul, pe care îl consideră o materializare a profețiilor și spațiul Parusiei (a doua Venire, glorioasă, a lui Iisus Hristos), și se opun oricărei concesii făcute palestinienilor.

Surescitata doamnă Tzipi Hotovely, adjuncta lui Netanyahu la ministerul de Externe (care de curând a reușit, între altele, performanța de a-i jigni pe evreii americani, fiindcă stau la adăpost, spre deosebire de co-etnicii lor din Israel) a declarat presei că diplomația se află în tratative cu încă 10 state pentru a recunoaște Ierusalimul, nu neaparat și pentru a-și reloca ambasadele. Media bine informată se așteaptă că următoarea, a treia țară care își va muta ambasada va fi Hondurasul, care a votat la ONU în grupul celor nouă, alături de Statele Unite și Israel, și unde numărul evangheliștilor este aproximativ egal cu cel din Guatemala.