Faraonul a decis: centrală nucleară pe banii rușilor

Publicat: 22 08. 2016, 21:48
Actualizat: 20 01. 2020, 17:14
Convorbirea cu presa era așteptată, mai cu seamă după declarațiile făcute în urmă cu o săptămână, în care, explicând că țara se confruntă cu o criză economică majoră, președintele egiptean cerea autorităților și cetățenilor solidaritate în fața reformelor care ce vor urma.
 
Fragmente din prima parte a interviului, referitoare la politica externă, au fost publicate în această seară în trei ziare de mare tiraj din Cairo.
 
Cel pe care Zahi Hawass, fostul ministru al Antichităților în regimul Mubarak, îl asemăna cu simpatie faraonului  Mentuhotep al II-lea (urcat pe tron în anul 2046 înainte de Hristos), dar care a refuzat cu un zâmbet măgulit comparația, a fost în convorbirea cu jurnaliștii reținut, ca de obicei. 
 
De departe cele mai interesante referiri le-a făcut la relația cu Rusia. A început cu turismul. Odată încheiate investigațiile legate de doborârea, anul trecut, a avionului rusesc în Sinai, cu concluzia că a fost o mână teroristă, zborurile dintre cele două țări s-au reluat și turiștii vor reveni în Egipt.
 
Faraonul a decis semnarea, în cursul acestui an, a acordului final cu Federația Rusă, pentru construcția centralei nucleare de la Al-Dabaa, prima centrală nucleară a Egiptului. Costurile estimate se vor ridica la aproximativ 25 miliarde de dolari, bani avansați
de către partea rusă.  
 
Cât privește Turcia, declarațiile președintelui Al-Sisi au fost quasi-echivoce. Să ne amintim că, după tentativa de lovitură de stat, în dimineața de 16 iulie, singura publicație care anunța victoria punciștilor a fost Al-Ahram. Piatra de poticnire în relațiile dintre cele două țări se cheamă Frații Musulmani. Turcia l-a susținut pe reprezentantul lor, fostul președinte Morsi, ales democratic și răsturnat de la putere de un consiliu condus de actualul președinte, pe atunci ministru al Apărării. Președintele ErdoÄŸan a încercat
în ultimele luni o apropiere, pe care Al-Sisi n-o respinge de plano, dar a ținut să sublinieze că a așteptat ca oficialitățile de la Ankara să-și „corecteze poziția”.
 
Partea de politică internă, care urmează să fie publicată mâine, va clarifica, probabil, și relația cu partenerul său strategic Arabia Saudită, fără al cărei ajutor economic Egiptului i-ar fi greu să supraviețuiască.