Fiat lux! De la teorie la practică

Publicat: 15 03. 2016, 11:42

Ce a zis ministrul Prună? A zis așa: „Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic„.

În opinia mea, pentru ca mesajul să fi fost și mai puțin interpretabil, în loc de „e”, ar fi trebuit folosit „devine” – anume: „Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi devine un lux teoretic„.

Întrucât, în povestea de mai sus, cel puțin, nu e vorba despre o îngrădire a drepturilor cetățenești, ci despre discuția (dialogul, dezbaterea) despre aceste drepturi, care devine un lux teoretic în măsura în care infracționalitatea violentă, corupția care ucide, atacul terorist, scapă de sub control, odată ce „urmărirea penală și combaterea infracționalității” își vor fi pierdut vâna și sângele din instalație.

Doar astfel, spusele doamnei capăta un sens.

La ce bun luxul – pentru că lux devine vorbitul în abstract, în actuala situație geo-politică, mereu mai agitată și mai nevrotică – de a teoretiza pe la mese rotunde, ovale, de talk-show, respectarea drepturilor omului – „ramura” esențială a unui stat de drept funcțional -, cu pistolul/cuțitul la tâmplă/jugulară, în condițiile în care statul nu mai poate asigura protecția fizică și siguranța cetățeanului, pe motiv că n-are cu ce.

Apoi, chiar o declarație a ministrului poate limpezi dezlegarea sensului spuselor sale, inserate mai sus: „Drepturi aveau și cei de pe bulevardul Voltaire, care au fost împușcați în cap”, cu referire la atacurile teroriste de la Paris.

Iar atunci, trebuie să-i dăm dreptate, primele acuzate de neperformanță în serviciu au fost chiar „serviciile” franceze.

Eu nu cred că ministrul Justiție a gândit vreo secundă că respectarea drepturilor omului e un lux teoretic, în măsura în care SRI, sau oricine altcineva, este musai să ne intercepteze convorbirile, după bunul plac, spre a ne asigura, la schimb, securitate și protecție.

Pentru a instaura și perpetua un climat de siguranță și liniște socială, oricine e calificat să facă interceptări este obligat să o facă, potrivit legii, cu mandat judecătoresc, în consecință, cu respectarea tuturor drepturilor constituționale ale fiecăruia dintre noi. 

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK – MARIAN SULTĂNOIU