Fumătoarea „bătută” de pensionari în troileibuz: „Bine i-au făcut”. Chiar așa?!

Publicat: 16 04. 2015, 23:30

Asta ar fi trebuit să o determine pe femeie să își „stingă” țigara în momentul în care a observat că sunt câțiva călători deranjați de gestul său, mai ales că nicio călătorie cu troleibuzul nu durează atât de mult încât să-l bage în sevraj nici pe cel mai înrăit fumător. E adevărat că fumatul electronic nu este interzis în mod explicit în RATB. La fel cum nu sunt interzise nici nudismul sau sexul în mijloacele de transport, așa cum remarca un cititor, pe care le reglementează însă bunul simț. Ei bine nu, femeia a decis să se bată pentru dreptul său – care exista numai în virtutea faptului că nu era interzis în mod clar – dar nu folosind explicații și argumente logice pe care cei care folosesc țigări electronice ar trebui să le dea în astfel de situații, ci injurii. Iar de aici până la bătaie nu a mai fost decât un pas.

Poate, dacă cel puțin un călător deranjat ar fi jucat cartea bunului simț și ar fi rugat-o politicos să își „stingă” țigara, mai ales că acolo se afla și un copil, lucrurile nu ar fi degenerat. Dar nu, i-au atras atenția trăgând-o de mânecă și țipând la ea, până când unul dintre ei nu a mai răbdat și a lovit-o peste mână, gest aprobat imediat printr-un „Bine i-a făcut!”. A urmat apoi schimbul de înjuraturi, iar după câteva secunde femeia cădea sub pumnii a doi pensionari turbați din cauza tupeului femeii și a cuvintelor grele pe care le scuipase în obrajii lor fini de oameni care apără reguli și drepturi. 

La scenă au asistat nepăsători aproape toți călătorii. Bunul simț nu i-a urnit să ia atitudine în fața unor bărbați care loveau o femeie. Au considerat probabil că și-o merita pentru că fumase într-un mijloc de transport și îi înjurase ca la ușa cortului pe cei care i-au atras atenția. Sau, în cel mai bun caz, le-a fost teamă să nu fie bătuți și ei. Nu s-au gândit însă că nu era neapărată nevoie de intervenția lor directă. Ar fi fost suficient și de bun simț dacă sunau la poliție.

Dar de ce să suni la 112, când poți folosi telefonul pentru a filma întreaga scenă? Pentru că nu ne caracterizează numai nebunul simț, ci și apetitul mare de a asista la scandaluri de pe margine, dar mai ales nepăsarea. Dacă nu ne-a impresionat o femeie de 80 de ani care mergea în pijamele pe stradă la câteva grade cu minus și care a fost găsită apoi moartă, ce ne-ar putea mișca să facem ceva pentru a opri unul sau mai mulți bărbați care lovesc o femeie?