„Garantat Vanghelie”. Al cui ești tu?

Publicat: 12 11. 2012, 15:19
Actualizat: 05 07. 2016, 19:52

O lună începând de ieri, precipitațiile de toamnă-iarnă se vor combina cu o ploaie de promisiuni bombastice, de dezvăluiri făcute de hoți care strigă „hoții” și de figuri, multe cvasinecunoscute, care vor să ajungă în Parlament. A început oficial campania electorală, vom avea din nou sute de kilometri de autostradă, pensii și salarii mari, impozite mai mici. Pentru o lună, apoi ne revenim.

Așa cum „Urmărește banii” este deviza jurnaliștilor care nu știu de unde să apuce un fir de informație, „Al cui ești tu?” ar trebui să fie întrebarea pe care alegătorii să și-o pună când privesc un candidat. Pentru că această întrebare face legea în politica românească, precum și peste Ocean. Toată lumea depinde și datorează ceva la toată lumea.

„Garantat Vanghelie” a ajuns o etichetă celebră atunci când a fost purtată umil de profesoara Ecaterina Andronescu, pentru a câștiga un loc de parlamentar dintr-un colegiu din sectorul 5, unde primarul Marian Vanghelie câștigă mandat după mandat. Marian Vanghelie garantează pentru mulți. La rândul lor, mulți îi sunt recunoscători, fie că vor, fie că nu.

Reușita vicepreședintelui PSD Marian Vanghelie, din ultima săptămână, este un exemplu perfect pentru această ițăraie de relații și funcții obținute pe șest, prin trocuri de tipul „o mână spală pe alta”. A reușit să-și vadă numiți doi oameni în poziții calde, numai bune de muls: unul la șefia Societății Naționale a Apelor Minerale din România, altul la șefia Metrorex.

Al cui ești tu?, ești îndreptățit să întrebi, atunci când vezi că un fost preot a fost bun de administrator al cimitirelor și crematoriilor din București, apoi priceput la patrimoniul turistic al Căilor Ferate Române, iar acum gestionează izvoarele de apă minerală și cele balneo-climaterice din România. Răspunsul: „Garantat Vanghelie”.

Al cui ești tu?, vei putea întreba, când vezi că un anonim membru al PSD București a ajuns să stea în fruntea metroului. A terminat Facultatea de Transporturi. El și alte mii de oameni. Vorba umblă că s-ar pricepe mai degrabă la alimentația publică, dar nimic nu mai contează când răspunsul la întrebare vine simplu: „Garantat Vanghelie”.

Aceste două numiri „Garantat Vanghelie”, care au avut loc în ultima săptămână, par contra naturii. Vanghelie este la cuțite cu premierul Victor Ponta, a fost mazilit de la șefia PSD București la scurt timp după ce noul lider a aterizat în Kiseleff. Vanghelie și Ponta au schimbat replici dure, prietena domnului Vanghelie, deputata Oana Mizil, nu mai face parte din PSD.

Un singur lucru nu s-a schimbat însă. Sectorul „garantat Vanghelie”, unde trăiesc niște sute de mii de oameni care pot vota pe 9 decembrie. Oameni de voturile cărora PSD-ul premierului Ponta are nevoie în lupta pentru putere, iar Vanghelie îl poate ajuta să le obțină mai ușor, dacă își încordează puțin mușchii influenței sale binecunoscute în sectorul 5.

Oricât ar vrea să nege acest lucru și oricât a reușit să se îndepărteze de „baronii” partidului, Victor Ponta este puțin și al lui Marian Vanghelie. Măcar când vine vorba de voturi.

Când PDL era la putere, numirile la aceste vaci de muls care sunt companiile cu capital de stat se făceau la fel. Singura diferență era că atunci garanta altcineva.

„Al cui ești tu?” a ajuns să fie turnesolul care scoate la iveală răspunsuri în mai toate domeniile din România: în universități, în presă, în poliție, cei mai mulți sunt ai cuiva. În România, e greu să intri undeva fără o ștampilă de „garantat” pe spinare. Ca în politică, doar că măsura în care trebuie să răsplătești mâna care te-a garantat este poate mai mică sau poate chiar lipsi.

În același spirit au ajuns să fie percepute și instituțiile din România, fie ele parchete, agenții sau organe de control.

În prima zi de campanie electorală, vei putea să te întrebi „al cui ești tu” și în cazul Agenției Naționale de Integritate (ANI), care a pus ieri la colț trei miniștri și un demnitar guvernamental din USL. Contratimp? Coincidență?

Cea mai fragilă instituție anticorupție din România, ANI a ales să-și submineze singură credibilitatea, în loc să iasă cu anunțul câteva zile mai devreme. Patru băieți bine fezandați în politica urât mirositoare de la București au acum acest atu în ochii electoratului: sunt victime ale „poliției politice”.