Guvernul de pe bancheta din spate

Publicat: 29 04. 2012, 20:12
Actualizat: 01 05. 2012, 15:29

Între București și Brașov, pe bancheta din spate a unui automobil rulând cu viteză, s-a consumat o premieră în viața politică românească: s-a născut un guvern. Și nu orice fel de guvern, ci „cel mai competent” și „cel mai cinstit” dintre toate, după mărturisirea unuia dintre genitori. „Astăzi de dimineață, pe drumul spre Brașov, cu Crin Antonescu, am stabilit schema Guvernului și chiar și o mare parte dintre oamenii care vor conduce ministerele. Am făcut această listă cu un singur gând: în următoarele șase luni, Guvernul USL este obligat să fie cel mai competent și, mai mult decât orice, cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România”, a dezvăluit, sâmbătă, premierul desemnat Victor Ponta. Acest Executiv la superlativ nu va putea înfăptui, totuși, minuni, precizează el, după ce a stat și s-a gândit, împreună cu prietenul său, Crin. Nu va putea dubla pensiile și salariile, construi sute de kilometri de autostradă, repara toate spitalele și școlile în șase luni, spune Ponta, conștient că populația așteaptă ca guvernul USL să realizeze ceea ce n-au izbutit cele de dinainte. Liderii Uniunii nu se feresc însă de angajamentele riscante, lansându-se într-o serie de enunțuri patetice despre ce vor face în prima zi și actualizând lista măsurilor economice, trimisă, în februarie, imediat după instalare, lui MRU.

Cabinetul Ponta vrea ca, de cum pune piciorul în Palatul Victoria, să „repare nedreptățile” sociale comise de predecesori, reîntregind salariile, restituind sumele reținute din pensii (anunțate deja de PD-L) și reducând CAS-ul pentru agajatori și angajați, măsură avută în vedere și de Ungureanu, dar abandonată. În ziua a doua își propune să crească salariul minim cu 26 la sută, urcându-l la 850 de lei și să reducă TVA-ul la alimentele de bază. Mai încolo, pune taxe pe marile averi, îi bagă la plată pe „băieții deștepți”, împarte fonduri „primarilor buni” (Victor Ponta nu spune care sunt cei răi), combate evaziunea fiscală, depolitizează administrația, scoțând posturile la concurs, privatizează și concesionează la prețuri corecte și absoarbe banii europeni cu strategie, până la eurocent. Mai are și altele pe listă, precum Roșia Montană, cu care nu prea știe ce să facă și, de aceea, reanalizează, dar, dacă numai primele trei promisiuni ar deveni fapte, n-ar fi Cabinetul Ponta cel mai tare guvern conceput pe bancheta din spate?! Ar demonstra tuturor că este posibil ca, având o datorie publică moștenită de 50 miliarde de euro de plătit și o rezervă bugetară, provenită tot din datorie, de cinci miliarde, să crească salariile, pensiile și încasările bugetare, aplicând, în același timp, o reducere semnificativă de taxe. Atunci, despre liderii USL se va spune că au fost, acum, prea modești.

Este posibil însă ca, în următoarele zile, tăticilor noului Cabinet să le treacă euforia și să umble mai atent cu epitetele și promisiunile. Nu de alta, dar superlativele lipite propriei progenituri se țin minte și le vor fi imputate „celor mai cinstiți și competenți”, la cel mai mic eșec. Șase luni sunt puține pentru guvern, dar destule pentru ca electoratul să-l verifice și să vadă unde stă, cu adevărat, în gradele de comparație. Prin toamnă, domnii Ponta și Antonescu, care au făcut, din mers, Cabinetul, prezentarea și caietul de sarcini ar putea să regrete că n-a fost drumul mai lung.

Precizare.După publicarea acestui comentariu, aflu că liderii USL nu s-au dus la Brașov cu mașina, ci cu elicopterul. Îmi cer scuze pentru eroare. Se schimbă vehiculul, spațiul și viteza de deplasare, precum și modalitatea de comunicare dintre pasageri. În aceste condiții, sper din toată inima că afirmația dlui Ponta despre guvernul făcut pe drum este o simplă figură de stil.