Hujatuleslam-ul Ruhani – viitorul Lider Suprem?

Publicat: 28 02. 2016, 21:23
Actualizat: 28 02. 2016, 22:43

Rezultatele parțiale ale alegerilor de vineri arată că, pentru întâia oară de la Revoluția Islamică (1979), componența Parlamentului e echilibrată între reformiști și conservatori.

Trebuie înțeles însă că reformiștii nu intră în definițiile noastre politice, lupta lor nu e una anti-sistem. De altfel, Iranul are o democrație controlată, cu Gardienii în spate. Listele electorale – pentru Președinție, Parlament, Consiliul Experților – sunt atent controlate de Consiliul Gardienilor și sever epurate. În jocul democratic intră doar cei acceptați de sistem.

Președintele Hassan Ruhani, de când și-a început mandatul (2013), a realizat câteva mișcări curajoase. Cea mai importantă e semnarea Acordul de la Viena, care a scos țara de sub sancțiunile internaționale. Cu toate acestea, nu e nici pe departe văzut ca un reformator, ci mai degrabă ca un moderat pragmatic.

Rezultatul parlamentarelor arată că Ruhani va avea un sprijin important în noul Legislativ. După cum noul Consiliu al Experților (înaltul for religios care, între altele, alege Liderul Suprem), va fi, așa cum se prefigurează,  dominat de moderați.
Președintele Ruhani, care e membru al Consiliului Experților, a candidat și pentru această legislatură – un demers nu întru totul neașteptat, care arată că își consolidează drumul spre al doilea mandat prezidențial. Rezultatele parțiale îl dau favorit pentru unul dintre cele 88 de locuri. Trebuie reamintit că – îndărătul spiritului său occidental, lipsit de orice habotnicism  – Ruhani are o formație teologică solidă și titlul de Hujjat al-Islam ( Hujatuleslam), expert în Islam.

E prea devreme să ne punem întrebarea dacă Hassan Ruhani se gândește la funcția de Lider Suprem. Pentru mulți, această întrebare poate suna de-a dreptul îndrăzneț. Dar și Ayatollahul Khamenei (Hujatuleslam, în 1989) a fost președintele Iranului, membru al Consiliului Experților, înainte de a fi ales Lider Suprem.