În Israel, din 192.000 de supraviețuitori ai Holocaustului 48.000 trăiesc sub limita sărăciei

Publicat: 23 01. 2020, 18:08

De azi-dimineață, când a ajuns în Israel, președintele Putin s-a aflat în centrul atenției. (Presa a vorbit despre familia sa care a supraviețuit Blocadei Leningradului, inclusiv despre o bunică evreică).

Întâlnirea liderului de la Kremlin cu Jaffa Issachar, mama Naamei (fata încarcerată în Rusia) – facilitată de Teofil al III-lea, Patriarhul ortodox al Ierusalimului, și desfășurată în prezența soților Netanyahu – a fost unul dintre cele mai urmărite momente ale zilei. Putin a dat o scurtă declarație după, care s-a încheiat cu „Vsio budet harașo!” (Totul va fi bine), semn că tânăra va fi eliberată curând, după ce diplomația rusă va obține tot ce și-a propus.

Spre ușurarea gazdelor, discursul de 10 minute al lui Vladimir Putin la Forumul de la Yad Vashem n-a conținut nimic jignitor la adresa polonezilor.

În ultimul moment, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a anulat vizita la Ierusalim, pretextând că dorește să ofere locurile delegației sale supraviețuitorilor Holocaustului. Adevăratul motiv al lipsei lui Zelenski e însă, probabil, orgoliul de a nu fi acoperit de umbra lui Putin.

E drept că a existat, în ultimele zile, o emoție legată de prezența supraviețuitorilor la comemorare. Li s-au distribuit aproximativ 100 de invitații, în condițiile în care sunt doar 780 de locuri, ocupate de 50 de lideri, 500 de jurnaliști, iar restul de reprezentanți ai dispozitivului de securitate.

Cât despre supraviețuitorii Holocaustului din Israel, situația lor grea revine în atenția opiniei publice de regulă la astfel de ceremonii. Majoritatea sunt foarte bătrâni și nu duc o viață fără griji, deși vistieria Statului e plină de bani pentru ei – proveniți din despăgubirile oferite de Germania, dar mai ales din averile evreilor care, după război, nu s-au mai întors acasă. Averile unor familii întregi, care au pierit în lagărele de concentrare – case, terenuri, conturi în bănci – au revenit Israelului. Însă nici acum nu s-a stabilit cum să fie împărțiți banii, iar între timp supraviețuitorii mor de bătrânețe, de frig, de lipsa unui tratament medical pe care n-au cu ce să-l plătească…

Editorialistul Amir Alon dezvăluie în „Yediot Aharonot” faptul că, dintre cei 192.000 de supraviețuitori ai Holocaustului, 48.000 trăiesc sub limita sărăciei. 67 la sută trăiesc din alocația parțială de asigurări sociale – câteva sute de șekeli (un shekel e echivalentul a 1,25 ron). Doar 33 la sută trăiesc din alocația integrală, de circa 2500 de șekeli – jumate din salariul minim.

Sursă FOTO: Reuven Ruvi Rivlin / Facebook