În Israel, orice psihopat poate deschide o grădiniță privată

Publicat: 07 07. 2019, 19:33
Actualizat: 08 01. 2020, 20:23

După etiopieni, în seara aceasta și-au anunțat ieșirea în stradă și părinții cu copii la grădiniță. Ultimul scandal mediatizat, al Carmelei Mauda – fostă angajată la creșa privată „Baby Love” din orășelul Rosh HaAyin, arestată în urmă cu două săptămâni pentru abuz asupra unui minor – a fost doar picătura care a umplut paharul.    

În Israel, nu ai nevoie de o pregătire de specialitate ca să deschizi o grădiniță. Nu trebuie să te supui nici măcar unui test psihologic. Singura condiție este să posezi un spațiu adecvat. Nu-i de mirare că televiziunile prezintă, ca la noi, din ce în ce mai des, numeroase cazuri de rele tratamente aplicate copiilor, de la abuz la tortură, înregistrate cu camera ascunsă, majoritatea – fie și blurate – de neprivit.

Părinții cer revizuirea legislației și includerea urgentă a grădinițelor sub controlul Statului, al ministerului Educației.

Protestele etiopienilor continuă să fie tema principală a dezbaterilor politice, împărțind opinia publică în două tabere. În prima sunt cei care consideră că poliția trebuia să-și facă datoria de a restabili ordinea publică, Această tabără e încurajată de ultimele informații conform cărora tânărul de 18 ani, Solomon Tekah, ucis din greșeală de un polițist, a avut cazier penal (mai ales pentru furturi) și, în seara tragediei, un comportament de „expert” în contactul cu reprezentantul Statului. Acestei tabere i s-a alăturat și impetuosul fiu al premierului, care a declarat că protestele sunt susținute cu bani din Germania.

Intervenția lui Yair Netanyahu pare să fie și o poziționare polemică față de Ehud Barak – proaspăt reîntors în politică și care poate fi un competitor de temut pentru Marele Bibi (în cursul timpului, Yair a postat pe pagina lui de Facebook destule obrăznicii la adresa celui mai decorat militar israelian și fost prim ministru). Barak s-a poziționat în cea de-a doua tabără și vorbește răspicat despre discriminare la adresa etiopienilor, promițând să pună problema pe agenda partidului pe care l-a înființat de curând. E firesc, pentru că Ehud Barak a fost unul dintre ofițerii superiori care au condus operațiunile de „repatriere” a etiopienilor.