Întrebarea fundamentală a afacerilor externe: cine ce poate face și cui

Publicat: 10 01. 2020, 19:02

Una dintre cărțile pe care le țin la căpătâi se numește „Warrior Politics” (Politici de război), cu subtitlul „Why Leadership Demands a Pagan Ethos” (De ce are nevoie conducerea politică de un etos păgân), Random House 2002, și aparține lui Robert D. Kaplan (autorul, între altele, al captivantei „Răzbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare și lupta împotriva destinului”).

Kaplan consideră că, și în secolul XXI, „întrebarea centrală a afacerilor externe rămâne: cine ce poate face și cui?. Sintagma «echilibru de putere» desemnează mai puțin o teorie a relațiilor internaționale cât o descriere a lor”.

Și citează dintr-un fabulos text chinezesc din Perioada Regatelor Combatante (în jurul secolului III, î.Hr.) – o colecție de anecdotică politică și principii diplomatice. Iată sfatul unei eminențe cenușii către suveranul său, ilustrând, avant la lettre, conceptul echilibrului de putere:

„Când majestatea ta vei fi stăpân, trebuie să te slujești de pârgiile imperiului, ca să-i ameninți pe Chu și pe Chao. Când Chao va fi mai puternic, Chu ți se va alătura. Când Chu va fi mai puternic, Chao ți se va alătura. Când amândoi se vor lipi de tine, pe Qi îl va cuprinde spaima…”.

Sursă FOTO: chinaculturetour.com/xian-tours