L-a băgat în buzunar prințul moștenitor al Arabiei Saudite pe ginerele lui Trump?

Publicat: 22 03. 2018, 22:47

Numeroasele lor întâlniri, de regulă la Riyadh, chiar dacă nu toate au fost monitorizate de presă, sunt cunoscute.

Ce pot discuta doi tineri profani într-ale politicii, dar cărora socrul și și respectiv tatăl le-au pus în cârcă o putere smintitoare? Răspunsul: afaceri. Mai precis, firma de familie a lui Jared Kushner are nevoie de finanțare, iar prințul moștenitor, putred de bogat, are nevoie de susținerea Statelor Unite.

Dacă ar fi purces cu adevărat să rezolve problema păcii în Orientul Mijlociu, începând cu conflictul israeliano-palestinian (Donald J. Trump afirmase că e singurul care poate), Jared Kushner n-ar fi putut s-o facă fără sprijinul discret al saudiților, spre care l-au îndreptat și sfaturile premierului Netanyahu, ale cărui înțelegeri secrete cu Riyadhul din ultimii ani sunt atât de secrete încât vuiește Orientul.

În ediția de astăzi, marele cotidian israelian de stânga, „Haaretz”, citează publicatia online „The Intercept”. O citesc și eu destul de des, dar n-aș îndrăzni s-o citez. Dacă „Haaretz” o face, are fără îndoială și alte surse care să susțină demersul și să-i permită să citeze ideea în titlu. Muhammad bin Salman (aflat acum într-o vizită de două săptămâni în Statele Unite) s-ar fi lăudat că îl are pe Kushner în buzunar.

Despre ce e vorba: „

„The Intercept” citat de „Haaretz” continuă relatarea, citind un oficial american care a dorit să-și păstreze anonimatul și care interpretează lucrurile, foarte plauzibil, astfel: „

Dacă la asta adăugăm zvonurile – pe care tabloidul britanic „Daily Mail” le-a și înghițit pe nemestecate – conform cărora prințul moștenitor saudit se laudă peste tot că el l-a convins pe Kushner ca Secretarul de Stat Rex Tillerson să fie demis, fandacsia-i gata.

Ceva foc trebuie să fi fost însă la originea acestui fum gros. Mai ales dacă ne amintim că motivele pentru care principalului consilier al președintelui Statelor Unite, Jared Kushner, i-a fost „subțiat” certificatul de securitate (nemaiavând acces la cele mai sensibile secrete ale statului și fiind în consecință pe picior de plecare), cele dezvăluite de „The Intercept” au noima lor. Lui Kushner i s-a reproșat că oficiali ai Emiratelor Arabe Unite profită de inocența sa politică, încercând să-l manipuleze. M-am mirat atunci că, pe o listă cu patru țări (mai figurau China, Mexicul și Israelul), nu se afla și Arabia Saudită. Abia acum cred că înțeleg de ce: „creierul” lui Muhammad bin Salman e  Muhammad bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan, prințul moștenitor din Abu Dhabi. (Cei doi, în fotografia de mai sus).