Lupta murdară a premierului cu strada

Publicat: 19 09. 2013, 14:51
Actualizat: 29 07. 2014, 21:18

Nu vrei minerit cu cianuri la Roșia Montană? Ești dușman al poporului sau, în cel mai bun caz, un biet ins care, din ignoranță, faci jocul unor cercuri ostile țării tale. A spus-o premierul Victor Ponta, legând, pentru a doua oară în decurs de câteva zile, manifestația maraton „Salvați Roșia Montană” de „interese economice din afară”, care nu doresc ca România să nu-și redeschidă mineritul. „Deținem cu toții informații, de la structurile specializate ale acestui stat, despre interese împotriva dezvoltării proiectelor economice în România, despre finanțări care există pentru diverse manifestări”, a declarat el și a subliniat că acestea s-au pliat peste buna credință a majorității protestatarilor.

Astfel, punând în aceeași frază cuvintele cheie „interese-finanțări-manifestări”, dl. Ponta ne invită să citim mișcarea împotriva proiectului Roșia Montană, ca pe un protest organizat, întreținut și exploatat de inamicii României din străinătate. Nu ar mai fi, așadar, o manifestație curată, chiar dacă cei mai mulți participanți ies în stradă din convingere, ci una compromisă, infiltrată de „activiști” plătiți și, în consecință, nu-și merită ecourile și susținerea. Niciun român adevărat n-ar trebui să i se ralieze și, dacă totuși o face, atunci să știe că le dă o mână de ajutor dușmanilor României,  transmite, implicit, premierul.

De multă vreme n-am mai asistat la o încercare atât de grosolană de discreditare a unei acțiuni neconvenabile Puterii. Amestecând mișcarea „Salvați Roșia Montană” cu „interesele din afară”, Dl. Ponta practică o manipulare ordinară, desprinsă din manualele bolșevice. Fiindcă una nu are de-a face cu cealaltă. Miile de cetățeni care ies de peste două săptămâni în stradă și milioanele care-i susțin de-acasă și pe rețelele de socializare se opun vânzării unei întregi zone către o companie minieră străină, care, odată contractul parafat, poate face acolo tot ce vrea, de la otrăvirea mediului și dinamitarea vestigiilor istorice, până la exproprieri în folos propriu. Se opun proastelor soluții, delăsării, minciunii și, mai ales, corupției, iar afacerea Roșia Montană-Gold Corporation este, conform documentelor făcute publice până acum (ultimele prezentate de Rise Project) un strident caz de corupție, care ar trebui să bage în priză DNA. Dl. Ponta, căruia îi e e frică să-și asume deschis proiectul, dar îl împinge din răsputeri, în Parlament, i-ar veni mult mai ușor să spună „Da”, dacă vocea străzii s-ar mai subția. Orice s-ar întâmpla însă, premierul va găsi o cale să înceapă exploatarea aurului la Roșia Montană. Nu de dragul economiei și al minerilor, ci pentru că politicienilor care, pe parcursul a 14 ani, au gestionat relația cu Gold Corporation le-a sosit scadența, iar unele datorii se plătesc.