Mândria și prejudecata „invadatorului” român

Publicat: 04 01. 2015, 18:30

Mi-am petrecut ultimii doi ani luptând, alături de colegii mei, împotriva dezbaterii anti-migrație din Marea Britanie și alte țări din UE. Au fost multe articole și multe campanii, în care am crezut sincer: de la „Why don’t you come over?”, la „Daily Fail” și „Let’s change the story”. Cred că, prin aceste articole, am pus cărămidă peste cărămidă pentru construirea unui discurs public mai responsabil, mai puțin discriminatoriu, la adresa românilor care muncesc în state membre. Poate niciodată nu am fost mai convinsă de importanța muncii noastre decât în noiembrie 2014, în timpul alegerilor prezidențiale, când acei oameni reușeau, de departe, să ne dea nouă, celor de acasă, o lecție despre ce înseamnă să îți pese de țară.

Sunt și români care merg la furat, care merg în alte țări doar pentru ajutoare sociale, însă numeroase rânduri de statistici au demonstrat că nu sunt nici pe departe o majoritate în diaspora românească. Cei mai mulți dintre cei plecați la studii sau la muncă în străinătate sunt oameni cinstiți, muncitori și, de o inteligență și educație atât de remarcabile, încât ar trebui să ne facem postere cu ei, pentru a nu uita de ce suntem în stare, ca popor.

Acestea fiind spuse, un cititor mă îndemna ieri, printr-un comentariu la textul despre reforma Armatei române, să citesc și să verific articolul publicat de The Daily Mail despre unicul „invadator” Victor Spirescu. Am făcut asta, ba între timp gândul a publicat un text despre acest interviu acordat de român unui tabloid atât de critic la adresa migranților din țara noastră. Pentru a delimita părerile de informații, vin aici cu câteva observații despre acest interviu.

Am remarcat cu surprindere că, la un an de la deja celebrul articol fals despre invazia românilor, Daily Mail schimbă discursul și recunoaște, pentru prima oară din cunoștințele acestui reporter, că Victor Spirescu este singurul român care a venit să caute un loc de muncă la 1 ianuarie 2014. Ba mai mult, caz extrem de rar, ziarul se referă la un migrant român ca la un muncitor care plătește toate taxele necesare guvernului britanic și, mai mult, nu a beneficiat niciodată de ajutoare sociale. O schimbare binevenită, pe care, după atâtea critici la adresa campaniei anti-români purtată de acest ziar extrem de influent, nu pot decât să o salut, chiar dacă se va dovedi că a fost o schimbare de moment. Amintesc că, anul trecut, alături de un jurnalist britanic, am dus o luptă de șapte luni împotriva Daily Mail până ce organismul de autoreglementare a presei britanice ne-a dat, în ultima sa săptămână de existență, câștig de cauză și a obligat tabloidul să corecteze câteva (nu toate, din păcate) dintre neadevărurile despre români și bulgari.

Ce este trist în interviul care, spun britanicii, „le-a deschis ochii”, este că acest Victor Spirescu a ajuns, prin celebritatea cu care s-a trezit, fără a face nimic, un reprezentant al diasporei românești din Regatul Unit. Îmi pare rău că este așa, pentru că știu, inclusiv din perioada alegerilor prezidențiale, că sunt foarte mulți alții care ne-ar reprezenta mai bine. Este și vina noastră, poate, a presei de acasă, care am jucat imediat în aceeași horă ca și presa britanică, în momentul în care a apărut personajul Spirescu.

După ce am atacat atât de mult timp generalizările și clișeele cu care tabloidele și UKIP s-au referit la români în ultimii doi ani, ar fi ipocrit să nu remarc că acest „purtător de cuvânt” nu se poate ridica deasupra acestui nivel al stereotipiilor și al unei gândiri din alte vremuri. Dincolo de faptul că se laudă cu un salariu care, la o primă verificare pe care am făcut-o azi, nu este deloc realist (60.000 de lire sterline pe an pentru un muncitor necalificat), Spirescu se declară un „român mândru” și vine cu mostre de „înțelepciune” românească. Nu orice fel de înțelepciune românească, ci una patriarhală:

 „Englezoaicele sunt atât de zgomotoase și de bețive, încât abia aștept să întorc acasă, în România”; „Ele (femeile britanice, n.red.) sunt, știți voi, egale cu bărbații și nu știu ce să cred despre asta. Eu am nevoie de o fată care să îmi gătească și să îmi spele hainele, dar deocamdată trebuie să mă descurc singur. Cultura este o problemă”. 

Poate este bine să amintim aici că despre Spirescu s-a scris că a fost condamnat cu suspendare pentru că și-a agresat fosta iubită.

Trebuie să recunosc că primul gând a fost că Daily Mail nu l-a citat corect – în fond, i-am mai prins cu asta și în trecut. La o primă verificare, nu par să fi existat asemenea greșeli, dar voi mai verifica.

Îmi pare rău că Victor Spirescu reprezintă, în ochii unor ziare britanice, comunitatea românească din Regatul Unit. Eu știu că, în realitate, el nu este decât un român plecat la muncă în Londra, care, după un an de stat acolo, are aceeași mentalitate precum cea cu care a plecat. Știu că cei mai mulți dintre românii de acolo vin în țară, fie și în concedii, cu o minte mai deschisă decât atunci când au plecat, poate cu o viață mai bună, o educație mai eficientă, un loc de muncă mai bun. Dacă ziarele din Regat nu mă cred, le invit încă o dată: „Why don’t you come over?”.

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis