Marea fanfaronadă a președintelui Americii în Europa continuă

Publicat: 13 07. 2018, 22:51
Actualizat: 08 01. 2020, 21:18

N-am reușit să pricep și pace de ce a făcut președintele Americii tot circul de la Summitul NATO. Autorul „Artei negocierii” trebuie să-și fi pus aliații la zid cu un scop, urmărind o idee, sperând la un beneficiu. Povestea cu 2 la sută pentru înarmare acum, procent pe care l-a ridicat apoi, intempestiv, cu  încă două  procente, n-a funcționat. Germania, Franța, Italia și celelalte 18 „delincvente” (cum le-a gratulat încă din Air Force One) au rămas pe pozițiilor lor. America va mai achita cele 22 de procente în bugetul NATO (31 miliarde de dolari din cele 600 cât cheltuie pentru înzestrare vor lua și pe mai departe drumul Europei). Totuși, în final, Donald J. Trump s-a autofelicitat călduros și a declarat Summitul un mare succes.

Gândirea liderului de la Casa Albă a fost la fel de… nesigură precum mersul lui Jean-Claude Juncker, firește din cu totul alte motive.

Documentele Summitului, la care s-a lucrat cu luni de zile înainte, semnate și de președintele Statelor Unite, sună cât se poate de serios și profesional, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ieri, vizitei sale în Marea Britanie i-a precedat interviul din „The Sun”. Iată cam ce i-a declarat președintele Statelor Unite lui Tom Newton Dunn, corespondentul de la Bruxelles al tabloidului britanic: fostul șef al diplomației, conservatorul Boris Johnson, care a demisionat săptămâna trecută, ar putut să fie „premier măreț”, iar actualul premier, Theresa May, a negociat lamentabil Brexit-ul, findcă nu i-a ascultat sfaturile, omorând din fașă un viitor acord comercial cu SUA. (Cu nonșalanță, astăzi, în fața doamnei May, la conferința de presă, și-a negat afirmațiile, acuzând reporterul, care are și înregistrările audio, de fake news. Mai mult, a mărturisit tuturor că Brexit-ul e „o oportunitate incredibilă”).  

În interviul din „The Sun” nu l-a iertat nici pe primarul laburist al Capitalei (pe care inițial stabilise să o ocolească în timpul vizitei, din pricina protestelor care îl vizează), Sadiq Aman Khan, mai ales pe el, reproșându-i că nu ține piept teroriștilor și că e vinovat de escaladarea infracționalității. Marea iritare i-a pricinuit-o însă faptul că primarul a aprobat ridicarea în aer a balonului uriaș cu chipul (de bebeluș capricios) al Președintelui american.

Ca în Belgia, Trump s-a pronunțat și în Marea Britanie asupra migrației, considerând că milioanele de refugiați „distrug cultura și identitatea” Europei.

În ciuda evidențelor din stradă, e convins și a spus-o răspicat: marea majoritate a britanicilor îl admiră și e de acord cu el. (Până la a nu deosebi huiduielile de aclamații mai e doar un pas).  

Ceea ce i-au reproșat în stradă aproape o sută de mii de protestatari, îi reproșează o lume întreagă: xenofobia, misoginismul, șovinismul. 

Ceea ce liderului celei mai mari puteri a lumii nu-i reproșează deocamdată prea mulți, dar îi îngrijorează pe toți, e comportamentul patologic fanfaronard și strania, foarte strania, înfricoșătoarea lipsă de concentrare.