Marx, Cioloș și dexul în grup

Publicat: 08 03. 2019, 00:33
Actualizat: 10 01. 2020, 10:56

Oana-Maria Bogdan a deschis cărțile lui Yuval Noah Harari, un autor la modă, și a căzut pe gânduri, înainte să apuce președintele partidului Plus s-o prindă.

Zic „a deschis cărțile” pentru că, dacă le citea până la bibliografie, i-ar mai fi venit inima la loc. Profetul laic al secolului XXI, profesor de istorie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, e un personaj farmecător, un Coelho al științelor umaniste, un popularizator de forță.

„Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” se citește pe nerăsuflate. Amenințările care ne pasc, între care „dataismul” („un sistem unic de procesare a datelor, ale cărui cipuri sunt indivizii umani”), te pot aduce în starea să desființezi agricultura, să nu mai domesticești animale, să renunți la proprietăți (oameni noi în paleolitic).

Ce zice, printre altele, Harari? Că, după ce le-a făcut pe toate, Homo sapiens e pe cale să se transforme în Homo deus, de îndată ce-și va atinge noile ținte: nemurirea, fericirea, îndumnezeirea.

„În secolul XX, PIB-ul pe cap de locuitor a constituit probabil etalonul suprem pentru evaluarea succesului național.(…) Însă astăzi, gânditorii, politicienii și chiar economiștii îndeamnă la suplimentarea sau chiar înlocuirea PIB-ului cu FIB-ul, Fericirea Internă Brută.(…) Acest tip de logică ar putea determina omenirea să facă din fericire al doilea mare obiectiv în secolul XXI”.

Fiecare cu fericirea lui. Unii și-o găsesc cu o pizza în fața televizorului, doamna Bogdan – într-o devălmășie care-i transcende pe Marx, pe Cioloș și dexul în grup.