Mic manual uselist de anihilare a CCR

Publicat: 04 07. 2012, 21:25
Actualizat: 29 07. 2014, 21:57

„Nu ne atingem de judecătorii Curții Constituționale!”, au sărit liderii USL, aflați în plină ofensivă de prelure totală a Puterii. Îi crede cineva, când promisiunile lor țin de dimineață până la prânz? Avântul demolator le-a fost doar ușor domolit de declarațiile îngrijorate ale ambasadorului SUA la București și ale comisarului european pentru justiție (de opinia publică internă îi doare-n cot!), care constatau că noii guvernanți amenință independența justiției și statul de drept. Altfel, USL lucrează, neabătută și după propriu-i manual, la scoaterea din scenă a Curții Constituționale a României, astfel încât, în marșul ei spre ocuparea statului, să nu se mai împiedice de ea.

Îndrumarul domnilor Victor Ponta și Crin Antonescu este pe cât de simplu, pe atât de eficient. El prezintă două metode principale, prin care CCR poate fi anihilată, fără a fi desființată ca entitate și fără a schimba, dintr-un foc, șase judecători indezirabili, cum a scris, pe cer, porumbelul scăpat de dl Antonescu.

Prima dintre acestea, patentată deja cu succes, înseamnă ignorarea, pur și simplu, a deciziilor necovenabile ale Curții. Premierul Ponta a și făcut-o, în urmă cu o săptămână, când a luat, iute, avionul spre Bruxelles, deși CCR hotărâse ca România să fie reprezentată la UE de către șeful statului. Primul ministru  s-a înarmat cu o decizie în favoarea sa, dată de Parlament, și cu argumentul că verdictul constituțional nu fusese publicat în Monitorul Oficial, pe care tocmai îl trecuse sub controlul său direct. Ce ar putea arunca la gunoi, în continuare? Imediat, avizul privind suspendarea președintelui Traian Băsescu. Este consultativ și, chiar dacă regulile civilizației politice spun să se țină cont de el, PSD, PNL și PC nu-l vor băga în seamă, așa cum s-a întâmplat la precedentul referendum de suspendare. Și atunci Curtea a constatat că nu există temei pentru declanșarea procedurilor, dar nu le-a păsat. După aceasta, declararea legii uninominalului pur drept neconstituțională. În mod normal, actul normativ – care, după alegeri, ar fi putut transforma USL în stăpâna absolută a Parlamentului, omorând opoziția – ar trebui abandonat, fiind  considerat neconstituțional în integralitate, dar USL are altceva de gând. Și anume, promovarea lui prin ordonanță de urgență, așa cum reiese din discursurile propagandiștilor de serviciu. Așadar, și „mama Curții Constituționale”, vorba pesedistului Zgonea, de le-ar pune bețe-n roate, că guvernanților li se rupe de ea.

A doua metodă se aplică Legii de organizare a CCR. Mai precis, useliștii pot modifica orice prevedere a acesteia, care nu este înscrisă și în Constituție, iar precedentul  a fost creat prin scoaterea hotărârilor Parlamentului din competența Curții.  Acestea erau incluse numai în legea specială, nu și în cea fundamentală, așa încât le-au șters de la Articolul 27, cât ai bate din palme. Le va fi mai greu, dar nu imposibil să scape de unii judecători. Nu pot umbla la mandatul sau inamovibilitatea acestora, dar îi pot vulnerabiliza adăugând, de pildă, litere noi articolelor  64 și 67, referitoare la conduită și încetarea mandatului, sau îi pot vâna – așa cum au și încercat – pentru incompatibilități. În fond, de ce să-i schimbe, punându-și lumea în cap, când e mai lesne să-i transforme în inși obedienți și temători?!

După modificarea legii CCR prin ordonanță de urgență, petrecută astăzi, perechea Ponta-Antonescu ne arată rânjind că manualul lor e mai tare decât Constituția.