Militarismul bravului civil Trump

Publicat: 21 01. 2017, 21:42
Actualizat: 13 01. 2020, 13:19

Două dintre acestea, fundamentale, emfatic intitulate  „America First Foreign Policy” și „Making Our Military Strong Again”, abundă de formulări categorice, nesusținute însă de argument ori detalii. Se pot înțelege obiectivele noii Administrații, sunt însă greu de priceput rațiunile acestora și nu sunt deloc clare mijloacele prin care vor fi realizate. Astfel încât pare o înșiruire de scopuri în sine, o colecție de imperative revelate.

„America First Foreign Policy”, afirmând principiul interesului național al Statelor Unite și securitatea națională ca prioritate, formulează dezideratul unei lumi stabile și pașnice – o „pace prin forță”. Acesta este motivul pentru care „dominația noastră militară trebuie să fie de necontestat”. Cu alte cuvinte,  potrivit „Making Our Military Strong Again”, celălalt document: „Nu putem permite altor națiuni să surclaseze capabilitatea noastră militară”. În acest scop, „președintele Trump va pune capăt sechestrului asupra Apărării și va înainta un nou buget Congresului, conturând un proiect de reconstrucție a capacităților militare”. Despre această reconstrucție vorbește și „America First Foreign Policy”: „Vom reconstrui armata americană. Flota noastră navală a scăzut de la peste 500 de nave în 1991 la 275 în 2016. Flota aeriană este cu aproximativ o treime mai mică decât în 1991”.

O frază din „Making Our Military Strong Again” ne poate pune serios pe gânduri, coroborată cu declarația unui fost director CIA, care vedea în scutul antirachetă de la Deveselu nimic altceva decât un obiect al negocierii Trump-Putin: „Vom dezvolta, de asemenea, un sistem de apărare antirachetă de ultimă generație, ca să ne protejăm împotriva atacurilor cu rachete din partea unor state precum Iranul și Coreea de Nord”.

Introducerea explicită a Iranului ca risc de securitate – alături de autointitulatul Stat Islamic și Coreea lui Kim Jong-un – e un semnal cât se poate de clar că președintele Trump e pe cale de a-și ține promisiunea din campanie – forțarea renegocierii acordului nuclear cu Iranul. 

America a fost, este și va rămâne cea mai puternică forță militară a lumii. Tonul militarist al primului document oficial de politică externă al Statelor Unite este cel puțin îngrijorător.