Ne-am dat foc la benzină!

Publicat: 30 08. 2017, 20:02

De astăzi, nu mai vorbim în presupuneri, ci la concret. Băieții cu acciza la carburant ne iau în răspăr, ca să nu ne luăm lumea-n cap.

„Accizele vor crește, am făcut o analiză. 15 septembrie va crește cu 0,16 lei pe litru, pentru toate cele trei categorii, benzină cu plumb, fără plumb și motorină, și data de 1 octombrie va crește cu încă 0,16 lei pe litru pentru cele trei categorii. E o creștere în etape pentru a nu genera un șoc la nivelul consumului, șoc ce poate genera creșteri de preț, automat scăderi de consum și automat, mai puțini bani la buget”, ne-a transmis Mișa din ședința de guvern.

Așa, și după 15 zile, atunci când litrul de benzină, de exemplu, va sări iar de cinci lei, cu alte adaosuri și rotunjiri, nu vom mai avea șoc?

Dar tot românul căruia, chipurile, i-a pus Tudose mâna-n cap, ca Ăl de Sus, sporindu-i „venitul” cu 25 de procente, nu va avea un șoc, atunci când, odată cu acciza, vor crește, ca din apă, prețurile serviciilor și ale produselor, cu toți cei 32 de bănuți plus adaosuri plus majorări plus alte adaosuri plus alte majorări?

Ca să nu mai vorbim că, tot din „codrul” menționatei „măriri”, se vor reduce și procentele contribuțiilor care vor trece de la angajator la angajat.

În acest sens, eu zic că Cioloș ar fi trebuit să fie mai puțin „trist”, și mult mai aplicat în explicații, atunci când și-a postat „starea” pe Facebook:

„Saga creșterii bunăstării românilor prin aplicarea la literă a programului de guvernare pare să continue. Să nu mă înțelegeți greșit, nu mă bucur deloc de necazul altora. Sunt doar puțin trist că avem nevoie de deziluzionări repetate pentru a înțelege că o minciună spusă de mai multe ori nu poate deveni adevăr, oricât ar vrea unii să spere că data viitoare poate va fi mai bine. (…) Nu doresc nici să mai pun o cărămidă la defetism și nici la concertul de critici adresate celor de la guvernare. Văd că o fac destul de bine oameni de-ai lor. Cred însă că dacă nu învățăm odată pentru totdeauna lecția asta (a minciunii frumos îmbrăcate, care creează speranță) nu vom putea construi alternativa realistă”. 

Noroc cu sindicatele, care, în urma propriilor analize, au constata, surprinși, că, de fapt, sfertul în plus adăugat salariilor nu este altceva decât contribuția de plată, „pasată” angajatului. Demers care vine pe un fond și mai „trist”: anume că scutirea de impozitare a salariilor sub 2000 de lei, altă „promisiune programatică” a PSD, nu se mai aplică.

Ca la Radio Erevan: „În legătură cu creșterile salariale în sectorul bugetar, unde curge lapte și miere, în locul unei mese calde, la prânz, nu s-a dat, ci s-a luat; în rest, totul a crescut, în consecința promisiunii c-o să scadă…”.