Netanyahu a îngropat la Washington soluția a două state, Israel și Palestina, iar Trump a înecat presa într-un șuvoi de superlative

Publicat: 15 02. 2017, 22:09
Actualizat: 16 02. 2017, 09:25

Premierul israelian și președintele american au ieșit la conferința de presă, care s-a încheiat cu puțin timp în urmă, ca o după o reuniune de familie. (S-a mers până acolo încât  gazda a ridicat-o în picioare pe Sara, soția oaspetelui, care stătea în primul rând, lângă familia Kushner, ca să poată fi admirată și aplaudată).  

Cum anticipam, Netanyahu (pe care Trump din „Bibi” nu l-a scos) a obținut ce și-a dorit și mai mult decât atât. Colonizarea israeliană ar trebui oprită, totuși – Președintele s-a referit la această chestiune în termeni echivoci, ușor dojenitori: „Mi-aș dori să văd că domoliți construcțiile”. Însă Israelul nu poate renunța niciodată la controlul întregii Cisiordanii, parte a securității sale – a adăugat Premierul ca pe o condiție sine qua non a unei viitoare negocieri cu palestinienii.

Soluția a două state – Israel și Palestina – a fost definitiv îngropată. Bibi s-a și ferit să rostească formula „două state”, considerând că mai importantă e substanța, iar Trump a spus că nu-l privește problema – două state, un stat, câte state vor părțile (a se înțelege: Israelul). Premierul n-a scăpat ocazia să se lanseze în acelaeași tirade antipalestiniene, cu aceleași argumente, pe care le-au auzit deja doi președinți, cu Trump trei, de douăzeci de ani.

Cât privește Iranul, poziția celor doi a fost clară: inamicul numărul 1. Pentru a impresiona auditoriul, Netanyahu a povestit vechea minciună că pe rachetele Tehranului e scrijelit în ivrit „Israelul trebuie distrus”.

Președintele Trump a anunțat, în stilu-i cunoscut, cu un șuvoi de superlative, o „idee nouă” de pace, a cărei iscusință absolută cei prezenți nici nu și-o pot închipui. Doar că, spre deosebire de el, care  auzit-o astăzi pentru prima oară, jurnaliștii prezenți au intuit-o, probabil: e vechea și obosita „soluție regională” a lui Bibi. La această soluție fantasmagorică a făcut aluzie, când a declarat: „Pentru prima oară în viața mea, țările arabe din regiune văd Israelul ca pe un aliat, nu ca pe un inamic”. (Dar despre asta și mai ales despre poziția saudiților sunniți, cei mai aprigi dușmani ai iranienilor șiiți, vom discuta pe larg într-un text dedicat).

Dacă președintele Statelor Unite deschisese conferința de presă adresându-se oaspeților cu „iubiții noștri aliați”, premierul Israelului a încheiat-o apoteotic: „Nu există suporter mai mare al poporului și al statului evreu ca președintele Donald Trump”.