Până la abis. Și înapoi?

Publicat: 09 02. 2018, 22:23
Actualizat: 08 01. 2020, 22:31

La sfârșitul săptămânii viitoare, în capitala Bavariei, la München, se va desfășura Conferința anuală de Securitate.

Președintele Conferinței, distinsul diplomat german Wolfgang Friedrich Ischinger (care anul acesta împlinește un deceniu în acest oficiu), a prezentat ieri la Berlin obișnuitul Raport – document orientativ de aproape 88 de pagini, al cărui titlu vorbește, elocvent, de la sine: „To the Brink – and Back?” (Până la abis – și înapoi?).

„Anul trecut, lumea s-a apropiat prea mult de prăpastia unui conflict important. Escaladarea retoricii de către factori individuali de decizie e o desfășurare deconcertantă. Fie în Peninsula Coreeană, în Golful Persic sau în Europa de Est – doar o singură decizie greșită, în această situație încărcată, ar putea declanșa rapid o reacție în lanț periculoasă. De aceea este cu atât mai important să fie încurajate dialogul și întâlnirile între actorii-cheie. Conferința de Securitate de la München este chiar forumul potrivit pentru acest lucru. Dacă n-ar fi  existat deja, ar fi trebuit inventată în situația globală prezentă”, a declarat  Ischinger.

Anul acesta, la forumul de la München vor participa secretarul general al ONU, António Guterres, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, doamna Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Secretarul american al Apărării, James Mattis și H.R. McMaster, consilierul pe probleme de securitate națională, premierul Netanyahu, cancelarul austriac Sebastian Kurz, prim ministrul britanic Theresa May, miniștrii de externe ai Rusiei, Arabiei Saudite, Iranului, Turciei,  directorul CIA, Mike Pompeo, directorul Mossad, Yossi Cohen, șeful MI6, Alex Younger, directorul general al Interpolului, Jürgen Stock și numeroase alte personalități. În enumerarea oficială a celor care și-au confirmat prezența nu figurează președintele Klaus-Werner Iohannis, care a participat în 2017, nici ministrul de Externe Meleșcanu, însă presa românească informează că vor fi acolo.     

Raportul definește contextul global în acești termeni sumbri, în care l-a prezentat ambasadorul Ischinger: „Pentru securitatea internațională, anul 2017 a fost marcat – între altele – de semnele unei continue eroziuni a așa-numitei ordini internaționale liberale și o din ce în ce mai imprevizibilă politică externă a Statelor Unite. Tensiunile din multe părți ale lumii au crescut – retorica dintre SUA și Coreea de Nord a escaladat, falia din Golf s-a afâncit, nu doar între Arabia Saudită și Iran, și sunt în joc tratatele importante de control al armamentului”.

Între temele dezbătute, unele recurente: retragerea dominanței americane, viitorul statut de securitate al Uniunii Europene în  lumina programului de cooperare structurată permanentă -PESCO, amenințările Rusiei în Europa de Est, controlul arsenalelor nucleare, consecințele retragerii SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice – mediul și migrația se numără printre amenințările de securitate. 

Raportul enunță problemele, profețind apocalipsa. De la elitele prezente la München se așteaptă răspunsuri.