Papa Francisc – cu dragoste, despre prostituate

Publicat: 21 03. 2018, 23:50

„Dacă lipsiți voi, ne lipsește o parte din accesul la Dumnezeu”, i-a încredințat Suveranul Pontif pe cei câteva sute de participanți la Reuniunea presinodală având ca temă „Tinerii, credința și discernământul vocațional”.

Răspunzând celor mai neașteptate solicitări acestora, Papa a abordat și subiectul traficului de ființe umane. O nigeriană, victimă a acestui flagel (care și-a povestit experiența terifiantă și într-o carte), l-a rugat pe Francisc să explice „cum pot fi ajutați tinerii să conștientizeze această crimă împotriva umanității (…). Cum pot fi ajutați să rămână umani și să învingă o mentalitate bolnavă care reduce femeia la sclavie, la proprietate a bărbatului, la marfă pentru profit sau pentru plăcere? Dragă Papă Francisc, ceea ce mă neliniștește cel mai mult este chiar cererea – clienții, mulți dintre ei catolici. Mă întreb și te întreb, dacă Biserica, încă prea masculină, este capabilă să se sesizeze în legătură cu această cerere ridicată.  Ar fi posibil să propunem  tinerilor modele eliberatoare de relații între bărbat și femeie?”.

Papa i-a răspuns pe larg, dovedind că stăpânește bine mecanismele traficului de persoane și mentalitățile legate de acesta, cu multe exemple din slujirea sa duhovnicească, și a conchis astfel:  „(…) este un delict împotriva umanității și se naște dintr-o mentalitate bolnavă – femeia trebuie exploatată. Iar astăzi nu există feminism care să fi izbutit să elimine aceasta din conștiință, din cel mai profund inconștient sau din imaginarul colectiv, ca să mă exprim astfel. Femeia trebuie exploatată, într-un fel sau altul. Astfel se explică această maladie a umanității – boala unui mod social de a gândi (…). Eu sunt bucuros că tinerii luptă pentru această cauză. E una dintre luptele pe care vă cer vouă, tinerilor, s-o purtați – demnitatea femeii. Pentru demnitate, care e mai mult decât faptul că femeia poate să facă asta sau asta, că poate deveni asta sau alta. Nu. [Femeia] e demnă, e fiică a lui Dumnezeu. Mai mult, în narațiunea Creației, e cea care l-a uimit pe bărbat: frumusețea, ah, frumusețea femeii (…). Unele guverne încearcă să dea amenzi clienților, dar nu merge mult treaba asta, din informațiile pe care le dețin. Problema pe care ai  pus-o e gravă, gravă, gravă, iar eu aș dori ca voi să luptați pentru asta. Voi, tinerii. Și, vă rog, dacă un tânăr are acest obicei, să-i pună capăt. E un criminal! Cine face asta e un criminal.

În vara lui 2016, după ce s-a întâlnit cu un grup de foste prostituate din toată lumea (șase din România), îngrijite în Comunitatea Papa Ioan al XXIII-lea, Francisc a declarat doar atât: traficul cu ființe umane este „o plagă în trupul omenirii contemporane, o rană în trupul lui Cristos”.