Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu: „Mediul uman și cel natural se degradează împreună”

Publicat: 01 09. 2017, 20:52
Actualizat: 10 01. 2020, 21:17
Inițiativa unei zile creștine a mediului datează din anul 1989 și aparține fostului Patriarh Ecumenic, Dimitrie I. A ales ziua de 1 septembrie, fiindcă marchează la ortodocși începutul anului bisericesc (la catolici, anul liturgic începe în prima duminică din Postul Crăciunului).
 
Ambii arhipăstori, și Francisc și Bartolomeu, au avut constant preocupări legate de mediu. Papa a consacrat acestei teme o întreagă enciclică, în august 2015 – „Laudato si”” (Lăudat să fii).
 
Mesajul comun consacrat zilei de astăzi conține adevăruri tulburătoare, fiind deopotrivă un rechizitoriu și un avertisment:
 
„Pământul ne este încredințat ca dar sublim și ca moștenire a cărei responsabilitate o împărtășim cu toții, până când, la sfârșit, toate lucrurile din cer și de pe pământ vor fi recapitulate în Cristos (…). Totuși, între timp, istoria lumii se înfășișează foarte diferit. Evidențiază un scenariu decadent din punct de vedere moral, în care atitudinile și comportamentele noastre față de Creație ne  întunecă vocația de a fi colaboratori ai lui Dumnezeu. Tendința noastră de a zdrobi ecosistemele delicate și echilibrate ale lumii, dorința insațiabilă de a manipula și a controla resursele limitate ale planetei, lăcomia de a scoate din piață profituri nelimitate, toate acestea ne-au  înstrăinat de planul original al Creației. Nu mai respectăm natura ca pe un dar comun. O considerăm, în schimb, o proprietate privată. Nu mai susținem natura, facem mai degrabă pe stăpânii ei (…). Consecințele acestei viziuni alternative despre lume sunt tragice și de lungă durată.  Mediul uman și cel natural se degradează împreună, iar această degradare strivește ființele mai vulnerabile. Șocul schimbărilor climatice se răsfrânge în primul rând asupra celor care trăiesc în sărăcie, în orice colț al globului. Misiunea noastră de a folosi responsabil bunurile Pământului implică recunoașterea și respectarea fiecărei persoane și a tuturor creaturilor vii (…). Uniți de aceeași preocupare pentru Creația lui Dumnezeu și recunoscând că Pământul este un bun comun, invităm cu căldură toate persoanele de bunăcredință să-și consacre astăzi, 1 septembrie, un răgaz de rugăciune pentru mediu. Cu prilejul acesta, vrem să aducem mulțumire Creatorului milostiv, pentru darul minunat al Creației și să ne angajăm s-o păzim și s-o ocrotim pentru binele generațiilor viitoare. Finalmente, știm că trudim în zadar dacă Domnul nu este alături de noi (Psalmul 126/127), dacă rugăciunea nu se află în centrul reflecțiilor și celebrărilor noastre. De fapt, un obiectiv al rugăciunii noastre este să schimbăm felul în care percepem lumea, în scopul de a schimba felul în care ne relaționăm cu ea (…). Adresăm un apel urgent celor care ocupă o poziție socială, economică, politică și culturală important, pentru a da în mod responsabil ascultare strigătului Pământului, pentru a se îngriji de nevoile celui marginalizat, dar mai ales pentru a  răspunde implorării mulțimilor și a susține consensul global,   ca să vindecăm Creația rănită. Suntem convinși că nu poate exista soluție veritabilă și durabilă la provocarea crizei ecologice și a schimbărilor climatice în lipsa unui răspuns concertat și colectiv, fără o responsabilitate împărtășită și în măsură să dea seama de ceea ce s-a întreprins, fără a da prioritate solidarității și slujirii”.