Pentru cine se bate Firea

Publicat: 06 12. 2017, 01:50

Nu este o mare filozofie strategia vicepreședintei PSD: câtă vreme Liviu Dragnea este președinte în Kiseleff – unul cu probleme de drept, care îl împiedică să candideze, el însuși, pentru Cotroceni, în 2019 -, Firea e prima pe lista candidaților social-democrați în cursa către fotoliul de președinte al României. De ce? Asta numai Liviu Dragnea o știe, acela care hotărăște în numele tuturor.

Că actualul Primar General este propunerea partidului, o spun aici de aproape un an de zile, de când sondajele lui Pieleanu o dădeau, chipurile, cu preferință de peste 50 la sută din masa electorală, deși social-democrata s-a ales la primărie cu vreo două sute de mii de voturi dintr-un total de aproape două milioane de alegători.

În sfârșit, bucătăria partidului ne-ar privi mai puțin, câtă vreme nu ne-ar afecta pe toți. Însă Firea face în așa fel încât consecințele războiului ei cu posibil-viitori-lideri ai partidului chiar să ne afecteze, prin frânele repetate pe care le pune guvernării majorității.

Una dintre primele voci care s-au pronunțat împotriva lui Grindeanu, din momentul în care fostul premier începuse să devină o posibilă soluție de preluare a conducerii partidului din mâinile lui Liviu Dragnea, a fost actualul primar.

„Privesc și eu cu atenție și puțină îngrijorare faptul că domnul președinte a explicat că premierul nu se mai consultă la fel de des cu el ca la început, că nu se mai întâlnesc la fel de des ca la început. Motivele pentru care sunt în această situație nu le cunosc, dar mă îngrijorează faptul că premierul nu mai are timp să se întâlnească cu președintele partidului. (…) Este o sumă senzații pe care ni le lasă la vedere prestația premierului. La început a înțeles rolul său, anume că reprezintă o funcție numită și a înțeles că trebuie să există o relație puternică cu conducerea partidului și a alianței pentru a aplica programul de guvernare ad litteram. Ulterior, cred că a fost un moment în care nu a mai simțit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de absența în consultarea sa cu domnii Dragnea și Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce anume este acel altceva. Noi îi asiguram spatele politic. În momentul în care nu a mai considerat util spatele politic, înseamnă că are alt spate, poate„, a insinuat Firea pe la mijlocul lunii iunie, a.c., o apropiere a lui Grindeanu de „statul paralel”.

După mai puțin de o jumătate de an de la debarcarea neascultătorului vocii lui Dragnea, Sorin Grindeanu, iată că și actualul premier, Mihai Tudose, dă semne de nesupunere.

Cine este primul și cel mai vehement critic al său? Ați ghicit, ne-mblânzitul cerber al președintelui Dragnea, Gabriela Firea: „Vă solicităm parteneriate legitime. Dl. Iohannis e în campanie electorală pentru prezidențiale, dv. sunteți în campanie electorală pentru preluarea PSD. Nu negați, este inutil, o știu și o simt tot mai mulți colegi. Dumneavoastră sunteți de la Brăila și nu de la Craiova, dvs. nu știți ce este statul paralel. (…) Nu putem fi uniți cu cei care au ordin pe unitate, suntem civili. Și nu ne amuză cumpenele prin care trece echipa noastră”.

În consecință, două sunt marotele Gabrielei Firea la nivel de relaționare cu oamenii importanți din partid: cine iese din cuvântul lui Dragnea e securist, și e limpede că vrea să-i ia locul acestuia. Iar dacă cineva e securist și urmărește să-i ia locul lui Dragnea, urmărește, nu-i așa, să-i ia locul lui Firea, în competiția pentru Cotroceni, și e prieten cu sistemul.

Bine, dar chiar să-i acuzi pe toți premierii numiți de Dragnea că sunt uzurpatori și SRI-ști, asta înseamnă că lovești chiar în cel care i-a numit. Păi, e frumos să crezi despre PSD că e un partid condus, nemijlocit, de statul paralel?